Du neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai nutarė patikrinti Rėkyvos ežero pakrantes. Prie ežero nuvykę vyrai iškart aptiko du panardintus bučiukus. Netrukus pasirodė ir jų savininkas, gerai aplinkosaugininkams pažįstamas J.V. Brakonierius buvo sulaikytas, kuomet išsitraukė bučiukus su dvejomis lydekomis. J.V. buvo surašytas protokolas (ATPK 87 str. 3 d.). Už mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą, padarytą panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamu būdu, vyrui gresia bauda nuo 115 iki 289 eurų. Be to, už dvi sugautas lydekas teks sumokėti 290 eurų gamtai padarytą žalą.

Baudos dydis ir gamtai padaryta žala brakonieriui, matyt, buvo nė motais. Tos pačios dienos vakare, apie 18 val., neetatiniai inspektoriai vyrą su dar vienu bičiuliu vėl užtiko Rėkyvos ežero pakrantėje. Šį kartą brakonieriai žuvis gaudė apsiginklavę žeberklais. Išvydę neetatinius inspektorius, vyrai metė laimikį ir spruko. Vienam bėgliui pavyko įnerti į krūmus, o J.V. vėl buvo sulaikytas. Vyrui dar sykį surašytas protokolas ir šį sykį paskaičiuota gamtai padaryta žala už vieną lydeką – 145 eurai. Žuvis ir žeberklas konfiskuoti. Be to, vyrui teko nusimauti ir bridkelnes.

Anot Šiaulių RAAD Gyvosios apsaugos inspekcijos viršininko Raimondo Šiukšterio, tai buvo pirmas kartais, kai brakonierių teko sugauti du kartus iš eilės: „Tai išskirtinis atvejis, aišku, pabando brakonieriaut dar kartą kažkada, bet ne tą pačią dieną kaip dabar. Didžiausią žala gamtai neršto metu padaroma tinklais, žeberklais. Neršto metu žuvys būna sekliose vietose, ypač lydekos, jos taip susiglaudusios, kad net kartais galima prieti prie jų ir paglostyti, (žinoma, tai sakau juoko forma), būtent dėl to jas pakankamai lengva su žeberklu badyti. Brakonierių šiuo metu pasitaiko visur, ypač jų daug prie ežerų. Tinklų naudojimas taip pat griežtai draudžiamas, juos galima naudoti tik nuosavuose vandens telkiniuose.” 

Dar vienas brakonierius neetatiniams aplinkos apsaugos inspektoriams įkliuvo vidurdienį. Jie pastebėjo prie ežero išsirengusį vyrą. Kaip paaiškėjo, R.S. prie ežero atvyko su pensinio amžiaus motina. Brakonierius braidė ir ketino pastatyti du atsivežtus tinklus. Draudžiami žvejybos įrankiai konfiskuoti, o už mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą (ATPK 87 str. 3 d.) R.S. surašytas protokolas ir taip pat gresia bauda nuo 115 iki 289 eurų.

Sekmadienį protokolas surašytas ir žvejui mėgėjui, kuris Bubių tvenkinyje, ties Sauginiais žvejojo neįsigijęs leidimo. K.N., pamatęs ateinančius neetatinius inspektorius, spruko ir bandė pasislėpti krūmuose. Sulaikytam vyrui už mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą (ATPK 87 str. 1d.) gresia įspėjimas arba bauda nuo 7 iki 57 eurų.

Šiuo metu Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentui talkina 64 neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai. Jie padeda ne tik kovojant su brakonieriais, bet ir nustatant bei išaiškinant ir kitus aplinkosauginius pažeidimus. Jiems suteikta teisė sulaikyti pažeidėjus ir surašyti protokolus. Kasmet neetatinių inspektorių gretas papildo jauni ir energingi piliečiai, tačiau neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi gali tapti ne kiekvienas. Nepakanka vien noro kovoti su gamtos ir jos išteklių niokotojais. Neetatinis inspektorius privalo būti nepriekaištingos reputacijos aplinkosauginėje srityje ir turėti žinių, kurios tikrinamos egzamine. Šiemet iš 24, norinčių papildyti neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių gretas, egzaminą išlaikė tik 10. Prastai dirbantys inspektoriai yra braukiami iš sąrašų ir įgaliojimai jiems nepratęsiami.