Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patenkino atskirąjį Aplinkos ministerijos skundą ir panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą laikinai sustabdyti vilkų medžioklę. Draudimas medžioti vilkus buvo įvestas kai gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ apskundė Aplinkos ministro įsakymą šių metų medžioklės sezono metu leisti sumedžioti maksimalią kvotą - penktadalį (50) visų vilkų.

Sutikdamas su ministerijos atskiruoju skundu, Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas, sustabdęs minėtąjį įsakymą, neatsižvelgė į tai, kad šio įsakymo tikslas – reguliuoti vilkų populiacijos gausą ir kad jį sustabdžius susidarys situacija, kai ta gausa visai nebus reguliuojama. Tai gali sukelti neigiamą poveikį pagrindinio vilkų grobio – stirnų, tauriųjų elnių ir net briedžių – populiacijoms, taip pat naminių gyvūnų saugumui ir ekosistemos integralumui.

Nereguliuojant vilkų populiacijos esą gali kilti grėsmė žmonių saugumui ir sveikatai, nes vilkai platina pasiutligę, serga žmogui pavojingomis ligomis – trichinelioze, niežais.

Veikė teismo keliu

Šių metų vasario mėnesį aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas patvirtino Vilko populiacijos gausos reguliavimo planą, kuris apibrėžia vilkų medžioklės tvarką. Plane numatyta, kad apskaitų metu suskaičiavus minimalų pageidaujamą vilkų skaičių, t.y. 250 vilkų, medžioklė turi būti rajonuojama, kad vilkai būtų medžiojami tik ten, kur jų gausu ir jų daroma žala yra didelė. Likusioje šalies dalyje tais metais vilkai turėtų būti nemedžiojami, leidžiant jų populiacija atsikurti.

Oficialiais duomenimis, šiemet Lietuvoje ir buvo apskaityta 250 vilkų, tačiau aplinkos ministro įsakymu buvo patvirtintas 50-ties vilkų sumedžiojimo limitas, o medžioklės rajonavimas nenumatytas. Reguliavimo plane yra nustatyta, kad vilkų medžioklės limitas gali apimti iki penktadalio apskaitoje suskaičiuotų vilkų. Taigi šiemet apskaičius minimalų šalyje norimą turėti 250 vilkų skaičių, buvo numatytas didžiausias 50-ties vilkų sumedžiojimo limitas.

Gamtos apsaugos asociacija „Baltijos vilkas“ apskundė šį ministro įsakymą Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Spalio 4 dieną, vilkų gynėjai gavo Vilniaus apygardos administracinio teismo nutarimą, kad skundas priimtas nagrinėti ir patenkintas prašymas dėl vilkų medžioklės sustabdymo. Tiesa, tokį teismo nutarimą Aplinkos ministerija jau apskundė.

Vilkų medžioklės sezono pradžia buvo numatyta spalio 15 d., bet vykstant teismams, medžioklė buvo sustabdyta iki kol baigsis teisminiai procesai.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismas spalio 31 d nutarė patenkinti atskirąjį Aplinkos ministerijos skundą ir panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo rugsėjo 27 d. nutarties dalį, kuria pagal gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ prašymą buvo sustabdytas aplinkos ministro birželio 5 d. įsakymas patvirtinti vilkų sumedžiojimo per 2012-2013 m. medžioklės sezoną limitą, galiojimas iki galutinio teismo procesinio sprendimo administracinėje byloje priėmimo.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo spalio 31 d. nutartis yra neskundžiama.

Taigi, vilkų medžioklė atnaujinama, tačiau toliau vyks teismo procesas ar Aplinkos ministro įsakymas neprieštarauja to paties ministro patvirtintam Vilko populiacijos gausos reguliavimo planui.

Nesiekia uždrausti medžioklės

„Baltijos vilkas“ Tarybos pirmininko Vaido Balio teigimu, jo organizacija nesiekia visiško vilkų medžioklės uždraudimo. „Siekiame atšaukti Planui prieštaraujantį įsakymą, kad būtų išleistas kitas, kuris neprieštarautų. Jame būtų rajonavimas ir faktais pagrįsta kvota. Atlyginimo už žalą ūkininkams klausimas taip pat turi būti išspręstas. Mes manome, kad tam labiausiai ir reikalingas medžioklės rajonavimas. Nekeliame klausimo apie Vilkų populiacijos reguliavimo plano blogumą ar gerumą. Netgi skundas įrodo, kad mes remiamės juo kaip faktu ir tiesiog norime jį tobulinti“, - teigė Tarybos pirmininkas.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento direktorius Laimutis Budrys anksčiau GRYNAS.lt teigė, kad „vilkų daroma žala ūkininkams yra akivaizdi, be to aplinkinės valstybės juos vistiek medžios, o sienos vilkams negalioja, tad ir dabar stabdyti vilkų medžioklę nėra prasmės“.