Pa­lan­kiai įver­ti­no cen­tro veik­lą

Mi­nis­te­ri­jos va­do­vų vi­zi­to ne­ap­tem­dė liū­tis. Lan­ky­da­mie­si Aly­taus re­gio­ni­nia­me Tak­niš­kių są­var­ty­ne jie ste­bė­jo stam­bių­jų at­lie­kų smul­ki­ni­mo pro­ce­są, ap­žiū­rė­jo kom­pos­ta­vi­mo aikš­te­les, ne­se­niai su­mon­tuo­tą at­lie­kų rū­šia­vi­mo li­ni­ją, už­su­ko ir į pa­vo­jin­gų at­lie­kų aikš­te­lę.

„No­ri­me iš­si­aiš­kin­ti, kuo ga­li­me pa­dė­ti spren­džiant re­gio­nų pro­ble­mas, kad dirb­da­mi kar­tu pa­siek­tu­me ge­rą re­zul­ta­tą“, – apie sa­vo vi­zi­to tiks­lą sa­kė V.Ma­zu­ro­nis.

Pa­sak Aly­taus re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tro di­rek­to­riaus Al­gir­do Rei­po, vie­na pro­ble­mų, su ku­ria su­si­du­ria at­lie­kų tvar­ky­to­jai, – pa­ga­min­to kom­pos­to pa­nau­do­ji­mas. Iš ža­lių­jų at­lie­kų pa­ga­min­ta trą­ša so­di­nin­kų kol kas per­ka­ma ne­la­bai no­riai.

Mi­nist­ras tei­gė esąs už šva­rio­sios žūk­lės prin­ci­pą. Kiek­vie­nas žve­jys tu­rės ap­si­va­ly­ti te­ri­to­ri­ją. Pa­si­tei­si­ni­mas, kad bu­vo pri­šiukš­lin­ta dar prieš jam at­ei­nant, ne­ga­lios. Jei žve­jo­ji – pri­va­lai ap­si­tvar­ky­ti.

At­lie­kų tvar­ky­to­jai ne­tu­ri kur dė­ti ir su­smul­kin­tų stam­bių­jų at­lie­kų, pa­vyz­džiui, bal­dų – kol nė­ra ga­li­my­bės de­gin­ti, jas ten­ka ša­lin­ti są­var­ty­ne. „Jei­gu Klai­pė­do­je pa­sta­ty­tai at­lie­kų de­gi­ni­mo ga­myk­lai bū­tų leis­ta pri­im­ti at­lie­kas iš ki­tų re­gio­nų, šios pro­ble­mos ne­tu­rė­tu­me“, – sa­kė A.Rei­pas.

Cen­tro biu­re, įsi­kū­ru­sia­me Vil­niaus gat­vė­je, ap­žvelg­da­mas at­lie­kų tvar­ky­mo pa­dė­tį re­gio­ne, jis pa­ste­bė­jo, kad su­da­rant vis dau­giau ga­li­my­bių ge­rė­ja žmo­nių rū­šia­vi­mo įgū­džiai, re­gio­nas pa­jė­gus įvyk­dy­ti bio­lo­giš­kai skai­džių at­lie­kų per­dir­bi­mo už­duo­tis, ta­čiau pro­ble­mų ky­la dėl są­var­ty­ne ša­li­na­mų bio­lo­giš­kai skai­džių at­lie­kų tvar­ky­mo kvo­tų. Jos sa­vi­val­dy­bėms pa­tvir­tin­tos dar 2000 me­tais, kai kai­muo­se dar net ne­bu­vo įdieg­ta at­lie­kų su­rin­ki­mo sis­te­ma.

Šiai at­si­ra­dus, mies­tuo­se su­ren­ka­mų bio­lo­giš­kai skai­džių at­lie­kų ke­lis­kart su­ma­žė­jo, kai­miš­ko­se sa­vi­val­dy­bė­se tiek pat pa­di­dė­jo, o kvo­tos li­ko, ko­kios bu­vu­sios. Sa­vi­val­dy­bės su­tin­ka, kad ben­dra re­gio­no kvo­ta lik­tų ta pa­ti, tik bū­tų per­žiū­rė­ti at­ski­rų sa­vi­val­dy­bių kvo­tų dy­džiai. Mi­nist­ras pa­ti­ki­no, kad tą ke­ti­na­ma pa­da­ry­ti.

V.Ma­zu­ro­nis pa­lan­kiai įver­ti­no Aly­taus re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cen­tro veik­lą įgy­ven­di­nant in­ves­ti­ci­nius pro­jek­tus, gy­ven­to­jams su­da­rant ga­li­my­bes rū­šiuo­ti at­lie­kas: „Iš vi­sų ša­ly­je vei­kian­čių cen­trų aly­tiš­kiai la­biau­siai pa­žen­gę į prie­kį. Aly­taus cen­tro veik­la man pa­li­ko ge­rą įspū­dį, aiš­ku, vi­sur rei­kia siek­ti ge­riau.“

Do­va­nų – po odi­nį dir­žą

Dis­ku­si­jo­se Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bė­je da­ly­va­vo me­ras Jur­gis Kras­nic­kas, ra­jo­no me­ras Al­gir­das Vrub­liaus­kas ir sa­vi­val­dy­bių ad­mi­nist­ra­ci­jų spe­cia­lis­tai. Su­si­ti­ki­me dau­giau­sia dė­me­sio skir­ta re­no­va­ci­jos, van­dent­var­kos ak­tu­a­li­joms, kal­bė­ta apie dum­blo pa­nau­do­ji­mo pro­ble­mą.

Kal­bai pa­kry­pus apie vie­ti­nės rin­klia­vos me­to­di­ką mi­nist­ras sa­kė, kad vie­nos me­to­di­kos ne­bus, tai sa­vi­val­dy­bės ap­si­spren­di­mas, ir lin­kė­jo pa­si­rink­ti op­ti­ma­lų va­rian­tą. Sve­čias pa­tei­kė pa­ly­gi­ni­mą: kad ir kaip skir­tin­gai gy­ven­tu­me nuo elek­tri­nės, už ki­lo­vat­va­lan­dę mo­ka­me vi­si vie­no­dai. Kaž­ko­dėl šiukš­les skai­čiuo­ja­me ki­taip.

Spau­dos kon­fe­ren­ci­jo­je žur­na­lis­tų pa­klaus­tas, ar tai tik man­da­gu­mo vi­zi­tas, mi­nist­ras V.Ma­zu­ro­nis ati­ta­rė: „Mes pa­si­kei­tė­me nuo­mo­nė­mis, kad dirb­si­me siek­da­mi re­zul­ta­to. Re­no­va­ci­jos klau­si­mai Aly­tu­je ju­da į prie­kį. Aš pa­ten­kin­tas ir ap­lan­ky­to­mis įmo­nė­mis, ir pa­si­kal­bė­ji­mais su me­rais.“ Do­mė­ta­si, ką reiš­kia ir mi­nist­ro do­va­na – dir­žai. „Do­va­na ge­ra, odi­nė. Ji tam, kad ne­už­si­mirš­tu­mė­te“, – juo­ka­vo sve­čias.

Dau­giau­sia drau­di­mų įvar­di­ju­sio ap­lin­kos mi­nist­ro bu­vo klaus­ta ir apie pa­si­ren­gi­mą pir­mi­nin­ka­vi­mui Eu­ro­pos Są­jun­gos Ta­ry­bai. V. Ma­zu­ro­nis tei­gė, kad nors iš­šū­kiai ir di­de­li, bet ne­bai­mi­na, nes tam vi­siš­kai pa­si­reng­ta. Jis su mi­nist­rais jau yra ap­ta­ręs pus­me­čio dar­bus.

Ne­nu­ty­lė­ta ir apie žve­jy­bos rei­ka­lus. Mi­nist­ras tei­gė esąs už šva­rio­sios žūk­lės prin­ci­pą. Kiek­vie­nas žve­jys tu­rės ap­si­va­ly­ti te­ri­to­ri­ją. Pa­si­tei­si­ni­mas, kad bu­vo pri­šiukš­lin­ta dar prieš jam at­ei­nant, ne­ga­lios. Jei žve­jo­ji – pri­va­lai ap­si­tvar­ky­ti. „Tu­ri­me pa­siek­ti, kad ne mes į Nor­ve­gi­ją, o nor­ve­gai pas mus at­vyk­tų žve­jo­ti. Lė­šų įveis­ti žu­vų tu­ri­me“, – ti­ki­no mi­nist­ras.

Pa­sta­bų sve­čiui ne­pa­sa­ky­ta, tik mies­to me­ras J.Kras­nic­kas pa­pokš­ta­vo: „Di­džiau­sia klai­da, kad jūs – ne soc­de­mas.“