Gamykla turėtų būti statoma pramoniniame Vilniaus rajone, Jočionių g.13 7,7 ha sklype. Nors iki šiol įvairios procedūros strigo, už projektą atsakingos bendrovės „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras“ (VAATC) komanda tikina, kad šiuo metu visi MBA gamyklos konkurso teisiniai klausimai išspręsti, o tai leidžia projektui pagaliau pajudėti iš mirties taško.


Atliekų srautas sumažės iki minimalaus

Planuojama, kad 119 mln. litų vertės iš Europos Sąjungos (ES) fondų finansuojamas projektas apims 8 Vilniaus apskrities savivaldybes, iš kurių surinktos atliekos šiuo metu keliauja į Kazokiškių sąvartyną. Pastačius gamyklą, atliekos iš pradžių pateks į mechaninio biologinio apdorojimo įrenginius, kurių pagalba bus išrūšiuotos antrinės žaliavos (juodieji ir spalvotieji metalai, plastikas), kietasis atgautasis kuras (medžiagos, kurių energetinė vertė ne mažesnė nei 12MJ/kg).

Likusi atliekų dalis – inertinės atliekos iš gamyklos keliaus į Kazokiškių sąvartyną. Numatoma, kad tokių atliekų turi būti ne daugiau kaip 20-25 proc. nuo bendro atliekų srauto. Vadinasi, sąvartyne laidojamų atliekų kiekis turi sumažėti net iki 80 proc.

MBA gamykla per metus galės išrūšiuoti 250 tūkst. tonų atliekų, kasdien - 840 tonų atliekų. Šioje gamykloje turėtų būti įkurta apie 30 naujų darbo vietų, nes didžioji dauguma rūšiavimo procesų turi būti automatizuota. 


Pretendentų jau 77

Kaip GRYNAS.lt pasakojo VAATC direktoriaus pareigas laikinai einantis Rimantas Šerkšnas, konkursas dėl statybų vyksta pakankamai seniai, tačiau jo procesas buvo kartą sustabdytas.

„Šiuo metu vokų atplėšimas numatytas kovo 18 dieną, kiek bus konkrečių pasiūlymų, žinosime po to, kai kažkas juos pateiks. Šiam rytui kiek žiūrėjau buvo 77 galimi pretendentai, aišku, tai nelabai ką reiškia. Susidomėjimas yra ypatingai didelis, tai tiesa“, - situaciją komentavo R. Šerkšnas. Jo teigimu, iš paraiškas pateikusių dalyvių potencialūs laimėtojai gali būti 5-7 bendrovės ir tai, pasak pašnekovo, būtų geras rodiklis, nes „tokių gamyklų patirties Lietuvoje nelabai yra“.
R. Šerkšnas
Šiandien mes už pinigus laidojame pinigus. Kas liečia ekologiją ir visus kitus dalykus, į Kazokiškes turėtų patekti ne daugiau kaip iki 25 proc. esamų atliekų srauto (pastačius gamyklą – red. past.). Visos kitos atliekos bus išrūšiuojamos.

„Kvalifikaciniai reikalavimai nėra labai aukšti, leidome juos pakankamai demokratiškus, netgi mažiau negu Viešųjų pirkimų tarnyba reikalauja“, - tikino VAATC laikinasis direktorius.

Jo teigimu, konkurso dalyviai bus vertinami ne pagal siūlomas kainas, o pagal ekonominio naudingumo rodiklį. Siekdami kuo didesnio paskelbto konkurso skaidrumo ir objektyvumo, VAATC konkurso sąlygose nenurodė konkrečios atliekų apdorojimo technologijos, kuria turėtų remtis būsimosios gamyklos veikimas.

„Norime objektyviai įvertinti visas galimybes, todėl norime, kad konkuruotų įvairias atliekų apdorojimo technologijas siūlantys tvarkytojai“, - sako R. Šerkšnas.

Už pinigus laidojame pinigus

R. Šerkšnas aiškino, kad šiuo metu Kazokiškėse yra 6 skirtingų dydžių sekcijos. Viena sekcija tarnauja apie ketverius metus.

„Šiandien mes už pinigus laidojame pinigus. Kas liečia ekologiją ir visus kitus dalykus, į Kazokiškes turėtų patekti ne daugiau kaip iki 25 proc. esamų atliekų srauto (pastačius gamyklą – red. past.). Visos kitos atliekos bus išrūšiuojamos. Techniškai yra tikėtina, kad Kazokiškėse gali iš viso nelikti atliekų, jos būtų pakankamai moderniai tvarkomos antriniam perdirbimui“, - tvirtino R. Šerkšnas.

Po atliekų gamyklos išrūšiavimo, apie 10-20 proc. bendro atliekų srauto keliautų į sąvartynus, tačiau netgi šioms atliekoms yra braižoma šviesi ateitis. Įgyvendinus rūšiavimo gamyklos projektą, yra minčių statyti atliekų deginimo gamyklą ir pan.
R. Šerkšnas
Viskas yra įmanoma, tik priklauso nuo perdirbimo kainų, todėl yra klausimas, kiek ką apsimoka tvarkyti – tai jau įvertina verslas.

„Viskas yra įmanoma, tik priklauso nuo perdirbimo kainų, todėl yra klausimas, kiek ką apsimoka tvarkyti – tai jau įvertina verslas“, - sakė VAATC laikinasis direktorius.

Savo ruožtu Vilniaus miesto savivaldybė pernai pristatydama šios gamyklos projektą dideles viltis siejo su jos ekonomine nauda.

Tuometinis Vilniaus vicemeras Jonas Pinskus yra sakęs, kad būsima gamykla galėtų išspręsti  viso Vilniaus regiono ekologines bei ekonomines problemas. Planuota, kad pastačius atliekų rūšiavimo gamyklą, Kazokiškėse nebereikės įrengti naujų sekcijų, kurių vienos įrengimas kainuoja 14 mln. litų.

Renkantis įgyvendinti atliekų rūšiavimo gamyklos Vilniaus regione projektą buvo atlikta galimybių studija ir vertintos keturios atliekų tvarkymo technologijos. Visi 10 regioninių atliekų tvarkymo centrų ateityje planuoja įgyvendinti atliekų rūšiavimo gamyklų statybas, tačiau visos jų pasirinktos technologijos skirsis.