Skaitytojas pasakoja, jog briedis atklydo iš miško, esančio maždaug už 3 kilometrų. Anksčiau miestelyje briedžiai niekuomet nėra klaidžioję, gyventojai jų nematė net iš tolo.

„Kas keisčiausia, aš šiąnakt miegojau kieme palapinėje! Kadangi vasara, geras oras, su vaikais nusprendėme joje pernakvoti. Briedis ant tvoros užstrigo gal 20 metrų nuo palapinės, tačiau nieko negirdėjome. Tik ryte išgirdau šnekant daug vyrų, išlindau, žiūriu – jau atvykusi policija, aplinkosaugos pareigūnai, Kuršėnų medžiotojų būrelis“, - pasakojo kuršėniškis.
Ant tvoros pakibęs briedis

Nustatyta, kad taip nesėkmingai savo kelionę po gyvenamąjį rajoną baigė maždaug 2-3 metų amžiaus briedžio patelė. Ji jau buvo susižalojusi įšokdama į šį kiemą, nulenkusi kitos tvoros strypus.

Tuomet mėgino iš jo iššokti, tačiau sklypo riba buvo apsodinta tujomis, tad žvėris nepastebėjo už jų esančios tvoros aštriais strypais. Briedė ant jų pakibo.

Namo šeimininko sūnus žvėrį pastebėjo jau 3 valandą nakties, tačiau atsakingos tarnybos atvyko ryte.

„Jį nukėlė ir išsivežė medžiotojai. Bet kas keičiausia, kad miškas – už kokių 3 kilometrų. Patys medžiotojai nėra matę tokio atvejo per savo gyvenimą – kad į patį miesto centrą atklystų didžiulis briedis“, - stebisi Rolandas.

GRYNAS.lt primena, jog briedžio patelė neseniai buvo atklydusi ir į Vilniaus Fabijoniškių rajoną. Šis žvėris nugaišo, policijai bei gyvūnų globėjų asociacijai nespėju rasti sprendimo, kaip didžiulį žvėrį pargabenti atgal į mišką.

Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto Ekologijos ir aplinkotyros centro docentas bei Lietuvos gamtos fondo narys Alius Ulevičius svarstė, jog brieždių klajonės po miestą gali būti ženklas, jog miško karalių padaugėjo ir jie tiesiog nebetelpa giriose.

„Šiuo metu briedės augina jauniklius. Tačiau nėra jokio padidėjusio jų aktyvumo, rujos ar kažko panašaus. Tiesiog pernykščiai jaunikliai yra atstumti, nepatyrę ir kartais nuklysta į miestus. O dar jei kažkas juos pabaido - metasi visai ne į tą pusę, iš kur galėtų atsitraukti, jiems kyla panika. Tačiau taip elgiasi jauni žvėrys - patyrę briedžiai tikrai neis į miestus“, - kalbėjo žinduolių specialistas.

Mokslininkas patarė prie briedžių miestuose nesiartinti. Jie būna išsigandę, jei užspeisti mažoje erdvėje - gindamiesi priekinėmis kojomis gali net mirtinai sužaloti žmogų.

„Viskas priklauso nuo situacijos - galima mėginti pabaidyti link miško. Tačiau atsargiai - o jei pavysite šoks ant kokio kito žmogaus. Dažniausiai mieste jiems baigiasi liūdnai. Tokios jų klajonės po gyvenvietes rodo, kad briedžių tiesiog padaugėjo. Nes Kuršėnai juk nėra sparčiai augantis miestas, vadinasi, ne gyventojai užėmė briedžių teritorijas“, - kalbėjo doc. dr. Alius Ulevičius.