Europai besiruošiant gegužės pabaigoje vyksiančiam „Eurovizijos“ dainų konkursui, nedidukės rupūžytės iš Trakų Vokės, vadinamos raudonpilvėmis kūmutėmis (Bombina bombina), taip pat rungėsi su tos pačios rūšies dainininkėmis iš kitų šalių. Rupūžių dainų konkurse jau kelintą kartą varžėsi Švedijos, Danijos, Vokietijos ir Latvijos raudonpilvės kūmutės. Rupūžytės iš Lietuvos konkurse dalyvavo pirmą kartą.

Gegužės 11 d. Lietuvos gamtos fondas sukvietė visus gamtos mylėtojus prie Trakų Vokėje esančio Édouard André istorinio parko tvenkinių. Čia – mėgstamos raudonpilvių kūmučių buveinės.

Renginio svečiams buvo surengta ekskursija po įdomiausias parko vietas, papasakota jo istorija, tačiau visi su nekantrumu laukė kol prieis tvenkinius ir savo ausimis užgirs tai, dėl ko atvyko. Jau iš toli galima buvo girdėti paslaptingą „Uu... uu... uu...“ Nežinantiems, galėtų pasirodyti, kad girdi bet ką, tik ne varles, tačiau tai Lietuvos pasididžiavimas - „varlių eurovizijos“ finalininkės – raudonpilvės kūmutės.

Raudonpilvės kūmutės turi išskirtinį balsą, dėl kurio Dzūkijoje šios rupūžės dar vadinamos balų gegutėmis. Šį balsą Adomas Mickevičius aprašinėjo savo kūriniuose ir šis balsas iki šiol žavi klausytojus. „Šių rupūžių patinai taip kviečia pateles poravimosi ritualui. Jie įsitaiso pavasario saulės įšildytame vandenyje ir ima kumsėti. Tokiems ritualams jiems tinka nedidelės, saulės įšildomos kūdros kupinos švaraus vandens,“- pasakojo renginio organizatorė Lietuvos gamtos fondo gamtosaugos specialistė Dalia Bastytė. - Dėl tokių vandens telkinių trūkumo ši rūšis Europoje yra nykstanti.“

Dalis renginio dalyvių labai nustebo, nes jau buvo gamtoje girdėję šį garsą, tačiau nežinojo, kad tai į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų varliagyvių balsas. „Esu apstulbusi. Tikrai ne kartą girdėjau šį garsą ir visad stebėdavausi. Galvodavau, gal koks keistas paukštis čia taip „šneka“.. Negaliu patikėti, tikrai“, - šnekėjo viena dalyvių. Jai suskubo antrinti ir dar keli.

„Varlių eurovizijos“ žiūrovai (klausovai?) lyg užhipnotizuoti stengėsi fotografuoti kūmutes ir įrašinėti jų balsus. Lietuvos gamtos fondo darbuotojai pasistengė, kad iš arti su jomis susipažintų kiekvienas: buvo padėti žiūronai ir monoklis. Pastarojo pagalba buvo galima stebėti, kaip atrodo šios raudonpilvės ir pilkanugarės dainorėlės. Didžiausią įspūdį visiems paliko jų dydis. Kumsėdamos, kūmutės smarkiai išsipučia, o išleisdamos orą papildomai virpina jį išpūsdamos ir sutraukdamos žandus.

Tarptautinio varlių dainų konkursos sumanymas – vienu metu įrašyti kūmučių skleidžiamus poravimosi garsus iš visų konkurse dalyvaujančių valstybių. Garsai buvo įrašyti iš Švedijos, Danijos, Vokietijos, Latvijos ir Lietuvos tvenkinių ir paskelbti internete, kur ir galima už juos balsuoti. Pagal paskutinius duomenis, Lietuvos atstovės pirmiauja ir akivaizdžiai lenkia savo konkurentes. GRYNAS.lt prisideda prie puikios iniciatyvos ir ragina savo skaitytojus atiduoti balsus už lietuviškąsias kūmutes. Šiuo metu lietuviškos kūmutės yra tarp favoričių. Padėkite joms "išpešti" pergalę. Balsuoti galite ČIA.

Raudonpilvės kūmutės (Bombina bombina) yra nykstanti varliagyvių rūšis visoje Europoje. Beveik kiekviena valstybė turi savo gamtosaugos organizacijas, kurios rūpinasi šių varliagyvių išsaugojimu. Prie to prisideda ir Europos Sąjunga. „Bombinos“ - saugomos Buveinių Direktyvos, joms atkūrinėjamos buveinės – maži, saulės šildomi vandens telkiniai. Lietuvoje šia veikla užsiima Lietuvos gamtos fondas. Ši organizacija vykdo LIFE+ Gamta projektą „Bandomojo ekologinio tinklo pietų Lietuvoje sukūrimas“, kurio metu atkuriamos buveinės baliniams vėžliams bei saugomiems varliagyviams, taip pat ir raudonpilvėms kūmutėms.

Europinių kūmučių dainų konkursu norima pažymėti LIFE programos 20 metų jubiliejų. Nuo 1992 metų gegužės LIFE programa gamtos ir biologinės įvairovės srityse kofinansavo 1100 projektų, skirdama jiems virš milijardo eurų visose Europos šalyse. Ši parama jau 20 metų naudojama Natura 2000 teritorijose esančių saugomų buveinių atkūrimui ir nykstančių rūšių apsaugai Europos mastu.