Prezidentė davė patarimą bijantiems aukščio

Medžių lajų take apsilankiusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad įspūdžiai yra labai geri, o aukštis jai visai nebaisus.

„Žinojau ir žinau, kad Lietuva yra gražiausia. Tenka labai daug keliauti ir visos šalys yra gražios, bet grįžti į Lietuvą ir čia yra geriausiai. Anykščių šilelis yra apdainuotas ir aprašytas mūsų dainių, todėl labai džiaugiuosi, kad toks objektas čia yra ir žmonės galės visais metų laikais apsilankyti, nes medžiai ir miškas gražus visada. Pažintinės programos supažindins ne tik mūsų vaikus, moksleivius, bet ir svečius iš užsienio, kokia graži mūsų gamta. Džiaugiuosi, kad sugebame sėkmingai panaudoti europinę pagalbą“, - sakė D. Grybauskaitė.

Anot Prezidentės, visos abejonės dėl Anykščių šilelio gamtos nuskurdinimo statant taką nepasitvirtino: „Jeigu myli gamtą ir ją vertini, visada galima rasti būdų, kaip padaryti objektus ir nesužaloti gamtos. Matome čia ir nukritusius medžius, ir aplūžusias viršūnes. Viskas čia ir palikta, kad žmonės matytų natūralią gamtos kaitą.“

Paklausta, kaip ištveria didžiulius karščius, D. Grybauskaitė davė kelis patarimus: „Nešioju šilką. Stengiuosi daug nebūti atviroje erdvėje, gerti daugiau skysčių, bet šiaip karščiai dar ne tokie baisūs.“

Medžių lajų takas yra 21 metro aukštyje, o apžvalginis bokštas, į kurį lipo Prezidentė, 34 metrų aukštyje. Tačiau, pasak jos, aukštis nėra baisus.

„Esu pripratusi prie aukščio. Jaunystėje esu užsiiminėjusi kalnų turizmu ir net buvau pakilusi į penkių su puse kilometrų aukštį, todėl aukščio visai nebijau. Be to, jeigu apačioje kas nors nepatinka, stengiuosi žiūrėti į priekį ir į šonus, tą patariu visiems“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Taip pat take apsilankė Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorius Albertas Stanislovaitis, kiti politikai.

Nusidriekė eilės

GRYNAS.lt kalbinti medžių lajų tako lankytojai vieningai sakė, kad šis objektas yra išskirtinis, o iš pasivaikščiojimo medžių viršūnėmis liko tik geriausi įspūdžiai. Prie įėjimo į taką iš karto nusidriekė didžiulės eilės, tačiau žmonės teigė, kad dėl patekimo į tokį objektą galima ir palaukti.

Laukti teko du kartus, į apžvalgos bokštą tako pabaigoje taip pat įleidinėjo tik ribotą žmonių skaičių dėl saugumo. Vis dėlto labai karštą dieną išsirikiavę žmonės buvo puikios nuotaikos ir nesiskundė. Šalia tako budėjo greitosios pagalbos automobilis.

„Labai puikios nuotaikos, takas nuostabus, graži gamta. Vien teigiami dalykai. Aukštis man nebaisus, gal tik iš pradžių kiek nesmagu buvo. Atvažiavom čia iš Dzūkijos“, - pasakojo lankytoja.

„Oj, aukščio tikrai nebijau. Takas labai labai gražus, galima grožėtis ir grožėtis, tikrai dar čia sugrįšiu“, - sakė tako lankytojas dzūkas.

„Aš pats iš Anykščių, todėl ne tik sugrįšiu į taką, bet gal ir savotišku gidu tapsiu, visus svečius į taką atsivešiu, juk jis nepakartojamas“, - šypsojosi dar vienas parko lankytojas.

Norėjo sudominti žmones

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė pasakojo apie idėją.

„Mūsų svajonėms reikėjo lėšų ir Europos sąjunga mums suteikė tokias galimybes. Visada norisi žmonėms parodyti kažką naujo, pakviesti ir tuos, kurie galbūt skeptiškai žiūrėjo į saugomas teritorijas ir mūsų vertybes. Labai norėjome sudominti žmones“, - sakė R. Baškytė.

Anykščių regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka prisiminė ir skeptikus, tačiau džiaugėsi, kad dabar darbas – baigtas.

„Statydami taką siekėme dviejų tikslų. Visų pirma, tapti žinomais, kad pas mus važiuotų lankytojai ir turistai. Antras tikslas yra tas, kad turime vieną gražiausių miškų Lietuvoje: Anykščių šilelį, todėl stengiamės, kad lankytojai čia praleistų daug laiko. Kai iškėlėme idėją, kad Anykščiuose reikia medžių lajų tako, atsirado grupė asmenų, kurie teigė, kad jam čia ne vieta. Tačiau palaikančių buvo daugiau, todėl idėja šiandien yra įgyvendinta“, - džiaugėsi K. Šerepka.

Jis teigė, kad tako statymo periodu buvo labai svarbu, kad medžiai nebūtų pažeisti: „Lietuviai pirmieji rytų Europoje galės praeiti medžių lajų lygyje, pasižiūrėti, kaip atrodo medžiai, pakilus nuo žemės. Visus skatinu šį taką aplankyti keturis kartus per metus, nes miškas kiekvienu sezonu yra kitoks.“

Apie medžių lajų taką

Takas medžių viršūnėmis vingiuoja 300 metrų ir veda į 35 metrų aukščio bokštą, nuo kurio galima apžvelgti apdainuotąjį Anykščių šilelį, pasigrožėti Šventosios upės vingiais, pasivaikščioti tarp medžių lajų.

Takas prasideda netoli Puntuko akmens, lankytojams reikės užlipti ant kalvos, Medžių lajų takas nuo žemės pamažu kils iki 21 metro ties medžių laja.

Anykščių šilelyje vinguriuojantis Medžių lajų takas – vienintelis ne tik Baltijos šalyse, bet ir Rytų Europoje. Artimiausi lajų takai įrengti Vokietijoje ir Austrijoje.

Medžių lajų tako lankymas bus nemokamas, išskyrus tuos atvejus, kai lankytojai pageidaus užsisakyti specialią pažintinę programą. Atvykstantiems į Anykščių regioninį parką bus siūloma įsigyti lankytojo bilietą. Bilieto kaina penkioms dienoms viename nacionaliniame ar regioniniame parke yra 1 euras. Galimybė įsigyti regioninio parko lankytojo bilietą ir prisidėti prie Anykščių regioninio parko vertybių puoselėjimo bei išsaugojimo bus ir prie Medžių lajų tako.

Kviečiame visus apsilankiusius dalintis savo atsiliepimais, nuotraukomis bei filmuota medžiaga. Siųskite informaciją redakcijai paštu grynas@grynas.lt.