Žo­li­nin­kę Ja­ni­ną Ra­maš­kie­nę taip pat nu­ste­bi­na fak­tas, kad ši lie­pa liep­žie­džiais nė nekvepia. Mo­ters pa­ste­bė­ji­mu, toks reiš­ki­nys – re­tas.

Aly­taus me­de­ly­no vir­ši­nin­kas Da­rius Trun­cė pa­tei­kė to­kį aiš­ki­ni­mą. „Lie­pos, kaip ir vais­me­džiai, pra­me­čiuo­ja. Per­nai lie­pos žy­dė­jo iš­skir­ti­nai gau­siai, tad šie­met su­ma­nė pail­sė­ti. At­vi­res­nė­se vie­to­se aukš­čiau au­gan­čius, anks­čiau ža­liuo­ti pra­dė­ju­sius me­džius ga­lė­jo nu­šal­dy­ti stip­rios pa­va­sa­ri­nės šal­nos. Mies­te au­gan­tiems šal­nos ne to­kios bai­sios, au­to­mo­bi­lių iš­me­ta­mo­sio­se du­jo­se esan­tys sun­kie­ji me­ta­lai ak­ty­vi­na me­džių de­rė­ji­mą. Ge­riau de­ra pa­ke­lė­se au­gan­tys krū­mai ir me­džiai,“ - kalbėjo medelyno viršininkas ir pridūrė, jog Alytuje ir kituose miestuose augančių liepų žiedų verčiau nerinkti kaip vaistažolių. 
Bitininkė Onutė Noruvienė
Iš tie­sų lie­pų me­daus bus la­bai ne­daug. Ir ap­skri­tai dėl nie­kaip ne­at­ei­nan­čios va­sa­ros iš­su­ka­me daug ma­žiau ne­gu anks­tes­nė­mis va­sa­ro­mis. Vis­kam, kas gy­va, la­bai ken­kia šal­tos nak­tys.
Me­de­ly­no vir­ši­nin­kas dar pa­ste­bi, kad šal­ta va­sa­ra su­lė­ti­no ir kaš­to­ni­nių ker­šų­jų kan­de­lių ak­ty­vu­mą, kaš­to­nai ne taip ru­duo­ja.
Liepžiedžių arbata

Lie­pa – vi­siems ge­rai pa­žįs­ta­mas me­dis, jo vi­du­ti­nė au­gi­mo truk­mė - apie 350 me­tų. Žie­dai, pra­žys­tan­tys lie­pos mė­ne­sį, – ne­įkai­no­ja­mas vais­tų šal­ti­nis. Ne­pa­pras­tai kva­pūs liep­žie­džiai vei­kia ra­mi­na­mai, ma­ži­na tem­pe­ra­tū­rą, pa­de­da at­si­ko­sė­ti, tad la­bai tin­ka ger­ti jų ar­ba­tą per­si­šal­džius, ser­gant gri­pu, bron­chi­tu. Dėl to ver­ti­na­mas ir lie­pų me­dus, ku­rio šie­met var­gu ar su­lauk­si­me.

„Iš tie­sų lie­pų me­daus bus la­bai ne­daug. Ir ap­skri­tai dėl nie­kaip ne­at­ei­nan­čios va­sa­ros iš­su­ka­me daug ma­žiau ne­gu anks­tes­nė­mis va­sa­ro­mis. Vis­kam, kas gy­va, la­bai ken­kia šal­tos nak­tys. Gai­lu žiū­rė­ti į vargs­tan­čias bi­te­les. Ir dar skau­džiau jas ma­ty­ti ap­nuo­dy­tas ūki­nin­kų, pa­žei­džian­čių pa­sė­lių purš­ki­mo che­mi­ka­lais tvar­ką“, – kal­bė­jo bi­ti­nin­kė Onu­tė No­ru­vie­nė.