Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri atsiuntė vieno asmens nuotraukas, patalpintas socialiniame tinkle „Facebook“. Moteris laiške redakcijai rašė, kad vienas vyras giriasi nelegaliu būdu pagautu laimikiu.

„Šiandien pagavau lydeką ant švytuoklės už pilvo, tai turėjau vargo, kol išsitraukiau. Svėrė 4,090 kg“, - socialiniame tinkle rašė vyras.

Kai kurie komentatoriai gyrė jį už rimtą laimikį, tačiau atsirado ir tokių, kurie pasakė, jog tokie žvejyba yra nelegali. Tačiau jis atsakė, kaip viskas atsitiko: „Kai lydeka atakuoja švytuoklę, kaip ir gyvą žuvį, ne visada pataiko pagriebt masalą, o aš tuo metu kilstelėjau viliodamas ir užkirtau. Pagavau ant mažo ežeriuko Varėnos rajone, netoli Nedzingių.“

Kitą dieną su GRYNAS.lt redakciją susisiekęs vyras teigė, kad kiekvienas gyvūnas stipriai priešinasi papuolęs į nelaisvę.

"Jei būčiau žinojęs, tai taip kvailai nebūčiau rašęs. Nors kita vertus, rašyti galėjo bet kas radęs mano kompiuterį, trečia ar nors vienoje nuotraukoje matosi bent menkiausias įbrėžimas ant pilvo?  Tikiuosi suprantate, kad kiekvienas gyvūnas stipriai priešinasi papuolęs į nelaisvę ir tokio dydžio lydeka būtų išplėšusi gilų randą", - rašė Darius.

Giriasi neteisėtu laimikiu

Nubausti sunku, bet įmanoma

Kaip šią situaciją vertina aplinkosaugininkai? Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas teigė, kad toks žuvies sugavimas yra neteisėtas.

„Žvejojimas su švytuokle yra legalus žvejybos būdas, kaip ir žvejyba su skrituliu, žvejyba su žieminių meškerių kabliukais. Tačiau bet kokiu būdu žvejojant, kad ir legaliu, žuvis pati turi praryti kabliuką. Jeigu žuvis netyčia užkertama už pilvo, ji turi būti paleista, kadangi ji tokiu būdu pagaunama neteisėtai“, - sakė S. Mikėnas.

Lydekas draudžiama žvejoti nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. O naudojant žuvelę draudžiama žvejoti nuo sausio 1d. iki balandžio 20 d. Taigi šiuo metu lydekų žvejoti nebegalima jokiais žvejybos būdais ir įrankiais. Jeigu lydeka sugaunama draudžiamu būdu arba už kitos kūno dalies nei galva, arba su tinklu, žeberklu ir pan., pagal ATPK bauda siekia nuo 115,85 eurų (400 Lt) iki 289,62 eurų (1000 Lt) ir dar paskaičiuojama žala žuvų ištekliams už neteisėtai sugautą lydeką, kuri gali sieki beveik 159,29 eurus (550 Lt).

Vis dėlto, anot S. Mikėno, pažeidėjus, kurie giriasi socialiniuose tinkluose, nubausti nelengva:
„Reikia surinkti pakankamai įrodymų: kur jis sugavo, kokiu metu sugavo, kokiame vandens telkinyje sugavo ir t.t. Visas aplinkybes reikėtų išsiaiškinti, nes jeigu nuotrauka yra įdėta socialiniame tinkle, jeigu yra nurodytas rajonas, būtų galima kryptingai dėmesį skirti tam rajonui arba vandens telkiniui, bet jeigu nėra nurodyta, nubausti tokius pažeidėjus yra labai sunku.“
Giriasi neteisėtu laimikiu

Tačiau aplinkosaugininkai visgi yra nubaudę tokių pažeidėjų. „Prieš pusantrų ar prieš du metus irgi socialiniame tinkle tiesiog netyčia pastebėjome mums neblogai žinomą asmenį, kuris jau ne vieną kartą buvo baustas. Jis irgi buvo pasigyręs, kad tam tikrame rajone, tam tikrame vandens telkinyje neteisėtai gaudė tam tikrą žuvį. Net nuotraukoje buvo matyti, kad ten yra tinklai. Remdamiesi ta informacija iškvietėme tą asmenį, jį apklausėme, surinkome liudininkų parodymus ir jam paskyrėme baudas ir paskaičiavome žalą, padarytą žuvų ištekliams. Kai yra žinomas asmuo, viską galima sudėlioti į savo vietas.“

Anot pašnekovo, pastaruoju metu didėja žvejų sąmoningumas ir supratimas. Pareigūnas mano, kad kai žvejai pamato, kad pareigūnai reaguoja į jų pranešimus, jie aktyviau pradeda pranešti apie pažeidimus.

Galbūt taip nutiko netyčia?

GRYNAS.lt taip pat paprašė situaciją pakomentuoti to rajono, kuriame buvo sugauta žuvis, aplinkosaugininkų. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Varėnos rajono agentūros vedėjas Vytautas Butkevičius teigė, kad pasitaiko atvejų, kai žuvis taip sugaunama netyčia.

„Jeigu specialiai pagauna lydeką už pilvo, tai yra pažeidimas. Bet, žinoma, visko būna. Kartais žvejoji normaliai, bet pagauni žuvį už pilvo, būna tokių atvejų. Bet jeigu tu specialiai tampai tą švytuoklę, taip žvejoti negalima“, - sakė V. Butkevičius.

Anot jo, įrodyti, kad žuvis sugauta specialiai, remiantis socialiniais tinklais, yra beveik neįmanoma.

„Būna tokių žmonių, kurie mėgsta girtis ne visai teisėtu laimikiu, bet tokių yra nedaug. Mes skaitome ir stebime viešąją erdvę, bet tokių pažeidimų atsiranda retai. Tai labai sunku įrodyti. Tu įrodyk, kad aš specialiai pagavau tą žuvį. Mes žinome tuos kabliautojus, kurie nuolatos stovi tam tikrose vietose“, - kalbėjo V. Butkevičius.

Brakonieriai nepamiršta pasigirti

GRYNAS.lt jau anksčiau rašė, kad brakonieriai nepamiršta pasigirti apie „laimėjimus“ socialiniuose tinkluose. Pavyzdžiui, vyras gyrėsi, jog pavyko nušauti keturis vilkus ir į socialinį tinklą įkėlė savo ir nušauto vilko fotografiją.

Jis gyrėsi, jog iš viso jo „sąskaitoje“ turėtų būti apie 500 nušautų vilkų, nes „nesiseka jiems taikiai su manimi bendrauti“. Taip pat kviečia visus pikčiurnas „žalius“ atvykti „vilko letenėlių kepsnių“, arba patiekalų iš lapių.
Ukmergės rajono medžiotojas giriasi patiesęs 4 vilkus vien per sausio mėnesį

Taip pat GRYNAS.lt aprašė istoriją, kaip žvejys, pasigyręs laimikiu, pateko į aplinkosaugininkų akiratį. „Šiandienos žvejyba Kavarske,  Šventosios upėje, per vieną val.“, - tokį įrašą socialiniame tinkle  palikęs žvejas pasigyrė ir kiekvieno laimikio svoriu. Mažiausia lydeka, anot jo, svėrė 745 gramus, didžiausia – penkis kilogramus ir 65 gramus. Taip pat vyras atskleidė, kad žvejyboje naudojo „voblerį lavoną“.

Dauguma žvejui žarstė pagyras, tačiau vienas internautas Donatą pavadinio brakonieriumi ir paklausė, kiek žuvų vienos žvejybos metu iš viso galima pagauti. Tačiau vyras į tai rimtai nesureagavo ir internauto paklausė, ar tokiu atveju jis pats pasielgtų pagal taisykles.
Donato pagautos lydekos

Tačiau aplinkosaugininkai yra nubaudę tokių pažeidėjų „Prieš pusantrų ar prieš du metus irgi socialiniame tinkle tiesiog netyčia pastebėjome mums neblogai žinomą asmenį, kuris jau ne vieną kartą buvo baustas irgi buvo pasigyręs, kad tam tikrame rajone, tam tikrame vandens telkinyje neteisėtai gaudė tam tikros žuvies. Net nuotraukoje buvo matyti, kad ten yra tinklai. Remdamiesi ta informacija iškvietėme tą asmenį, jį apklausėme, surinkome liudininkų parodymus ir jam paskyrėme baudas ir paskaičiavome žalą, padarytą žuvų ištekliams. Yra tokių atvejų, kai yra žinomas asmuo, viską galima sudėlioti į savo vietas.“

Anot pašnekovo, pastaruoju metu didėja žvejų sąmoningumas ir supratimas. Kai žvejai pamato, kad pareigūnai reaguoja į jų pranešimus, jie aktyviau pradeda pranešti apie pažeidimus. Nes puikiai supranta, kaip bus ateityje: kuo daugiau bus pranešimų, tuo mažiau pažeidimų, tuo daugiau žuvies.