Pasiekti naują pasaulio urvų gylio rekordą ketinantys lietuviai ketvirtadienį pradeda kelionę į Vakarų Kaukazą. Liepos pabaigoje penkiolikos lietuvių speleologų laukia išskirtinis nuotykis - vienas iš didžiausių urvotyros klubų Baltijos šalyse „Aenigma“ jau ketvirtąjį kartą organizuoja kelionę į „pasaulio dugnu" bei „Everestu po žeme“ tituluojamą giliausią urvą Žemėje. Tikimasi, kad šiemet lietuviui narui pavyks pasiekti naują pasaulio urvų gylio rekordą.

Iš Vilniaus mikroautobusu, vežančiu apie 1,5 tonos ekspedicijos įrangos, ketvirtadienį išvažiuoja pirmoji ekspedicijos dalyvių grupė, o antroji grupė iš Vilniaus išvyks penktadienį.

Vakarų Kaukazo kalnuose esantis Kruberio-Voronjos urvas yra šiuo metu giliausias žinomas urvas Žemėje. Jo gylis prilygsta beveik septyniems Vilniaus televizijos bokštams (apie 2191 m). Iki šiol nusileisti iki urvo dugno (2140 m) yra pavykę vos kelioms dešimtims žmonių, tarp jų - ir keletui lietuvių.

Ankstesnių klubo ekspedicijų į „pasaulio dugną“ metu - 2140 metrų gylyje prie sifono "Du kapitonai“ sienos buvo pritvirtintas Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimo ženklas, o lietuvė Saulė Vaš-Pankienė pasiekė pasaulio moterų urvų gylio rekordą.

Šiemet lietuvių komanda drauge su Ukrainos bei kitų šalių speleologais tamsoje, drėgmėje ir šaltyje praleis daugiau nei dvi savaites, mėgins prasiskverbti į dar neištirtą urvo dalį - sifono „Du kapitonai“ gelmes bei pasiekti naują pasaulio urvų gylio rekordą.

„Nardymas po urvuose esančius vandens telkinius, vadinamus sifonais, yra vienas pavojingiausių ekstremalaus sporto užsiėmimų pasaulyje. Kadangi Kruberio-Voronjos urvo apatinė dalis apsemta vandens, naują pasaulio urvų gylio rekordą gali pasiekti tik labai gerus naro įgūdžius turintis žmogus“, - teigia lietuvių komandos vadovas Aidas Gudaitis.

Pasak jo, šiemet į sifoną ketina leistis trys narai: lietuvis, rusas ir ukrainietis. Pagal draugišką susitarimą lietuviui Vyčiui Vilkui, kaip profesionaliausiam ir daugiausiai patirties turinčiam narui, teks pirmenybė, todėl tikimasi, kad jis pasieks didesnį nei 2191 metrų gylį.

Lietuvių ekspedicija „Gilyn į Žemės centrą 2012“ - didelio tarptautinio projekto „Bedugnės kvietimas" dalis, kurį rengia Ukrainos speleologijos asociacija, Kruberio-Voronjos urvą tyrinėjanti jau daugiau nei trylika metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją