„Didžiuojamės mūsų įmonės specialistų atliktais darbais, kurie įvertinti ekosisteminių paslaugų sertifikatu. Surinkti, išanalizuoti ir įvertinti daugiau nei dešimties metų moksliniai duomenys įrodė, kad Prienų regioninio padalinio darbuotojų vykdoma gamtosauginė veikla prisideda prie biologinės įvairovės išsaugojimo, o Vidzgirio miškas – tikras gamtos turtas, kurį puoselėsime ir išsaugosime nevykdydami ūkinės veiklos bei stengdamiesi išsaugoti vertingas buveines bei gerinti jų būklę“, – sakė Valstybinių miškų urėdijos generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

Sertifikuoto Vidzgirio miško ribos sutampa su Vidzgirio valstybinio botaninio draustinio, įsteigto siekiant išsaugoti natūralų Pietų Lietuvos miško kompleksą Nemuno slėnyje su retų rūšių augalų augimvietėmis, ribomis. Miškas įsikūręs Alytaus miesto pietiniame pakraštyje.

„Šis miškas yra išskirtinis ir ypatingas tuo, kad tai – brandus, ūkinės veiklos nepaliestas, lengvai žmonėms pasiekiamas, tačiau augalais ir biologine įvairove turtingas miškas, įsikūręs miesto teritorijoje, o ne kažkur atokiau miesto“, – sakė VĮ VMU Prienų regioninio padalinio gamtotvarkos specialistas Egidijus Markevičius.

Taip pat visas miškas atitinka Europos Sąjungos specialių saugomų teritorijų tinklo Natura 2000 reikalavimus.

Anot miškų urėdijos, Vidzgirio miške Europos Bendrijos svarbos buveinės, tarp kurių – šaltiniai su besiformuojančiais tufais, silikatinių uolienų atodangos, žolių turtingi eglynai, skroblynai, griovų ir šlaitų miškai, aliuviniai miškai – užima 334,99 ha plotą. Didžiausią plotą užima skroblynai – 233,77 ha. Vidzgirio miško skroblynas yra didžiausias vientisas skroblynas Lietuvoje.

Kertinių miško buveinių, kuriose randamos nykstančios, pažeidžiamos, retos ar saugomos specializuotos miško buveinių rūšys arba yra didelė tikimybė jas aptikti, bendras plotas siekia 135,6 ha.

Skelbiama, kad iš viso pasaulyje yra išduota tik kiek daugiau nei 60 FSC ekosisteminių paslaugų sertifikatų. Europoje tokius sertifikatus turi tik 8 šalys: Italija, Ispanija, Portugalija, Prancūzija, Danija, Rumunija, Vokietija ir Lietuva.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją