„ES ekologinis ženklas buvo sukurtas 1992 metais, kad padėtų identifikuoti gaminius, kuriuos gaminant aplinkai daromas mažesnis poveikis. Šis aplinkosauginis ženklas apima 28 skirtingas ne maisto ir ne medicininės paskirties produktų grupes bei 2 apgyvendinimo paslaugų grupes ir yra pripažįstamas visoje Europoje“, – teigia Aplinkos apsaugos agentūros Poveikio aplinkai vertinimo ir taršos prevencijos skyriaus vedėja Milda Račaitė. Agentūra yra atsakinga už ES ekologinio ženklo suteikimą Lietuvoje.

Kriterijai kuriami skirtingų sričių specialistų

Pašnekovės teigimu, kriterijus, pagal kuriuos vertinant bendrovei suteikiamas šis ženklas, kuria mokslininkai, aplinkosaugininkai bei nevyriausybinės organizacijos.
Milda Račaitė
Prekių ir paslaugų, turinčių ekologinį ženklą, tiekėjams yra teikiama pirmenybė viešųjų pirkimų procese.

„Nustatant, ar tam tikra gamintojo produktų grupė atitinka ekologinius kriterijus, visą gamybos procesą vertina nepriklausomi ekspertai. Jie analizuoja, ar žaliavų išgavimas, produkto grupės gamybos procese naudojami ištekliai ir energija, gaminio pakuotė, platinimas ir perdirbimas išties atitinka aukščiausius aplinkosauginius reikalavimus ir daro mažiausią poveikį aplinkai per visą gaminio būvio ciklą“, - aiškino M. Račaitė.

ES ekologinis ženklas yra neprivalomas, tačiau daugelis Europos Sąjungos šalių prekybos tinklų pageidauja, kad gaminys būtų paženklintas aplinkosauginiu ženklu. Gamintojai gali patys pasirinkti, kokį aplinkosauginį ženklą naudoti.

Kai kuriose šalyse lab
Milda Račaitė
ai paplitę ir stiprūs nacionaliniai ar regioniniai aplinkosaugos ženklai, tačiau ES „Gėlė“ kaip pripažįstama visoje Europoje, yra universalus ir patikimas būdas informuoti vartotojus, kad jų gaminiai atitinka Europos aplinkosaugos reikalavimus.

Lietuvoje ženklas suteiktas dviems įmonėms

„Europos Parlamentas ne tik pritarė specialių aplinkosauginių ženklų naudojimui, bet ir, rodydamas pavyzdį, dar 2004 m. papildė Viešųjų pirkimų direktyvą. Pagal jos nuostatas prekių ir paslaugų, turinčių ekologinį ženklą, tiekėjams yra teikiama pirmenybė viešųjų pirkimų procese. Lietuvoje taip pat vykdant viešuosius pirkimus vis labiau atsižvelgiama į šiuos aspektus ir tokiu būdu vykdomi vadinami ,,Žalieji pirkimai“ – pažymi Aplinkos apsaugos agentūros atstovė.

ES ekologiniu ženklu savo gaminius puošia ir kai kurios lietuvių bendrovės. ES „gėlė“ suteikta bendrovės „Grigiškės“ plonojo popieriaus produktų grupei ir bendrovės „Naujoji Ringuva“ gaminamiems „Balance“ indų plovikliui ir skystiesiems audinių plovikliams.
ES gėlytė

Daugiau apie šį ženklą galite sužinoti šioje svetainėje.
Apie produktų ar paslaugų grupei nustatytus kriterijus galima sužinoti Aplinkos apsaugos agentūros tinklalapyje, nuorodoje „Taršos prevencija“ rubrikoje „Aplinkosauginis ženklinimas“.