„Augalų Žavadienio“ (angl. Fascination of Plants Day) metu siekiama atkreipti dėmesį į augalus, paskatinti žmones aktyviau domėtis augalų svarba ir įvairiapuse jų tyrimų reikšme. Visame pasaulyje organizuojami renginiai, kuriuose tiek suaugusieji, tiek patys mažiausieji gali atrasti įdomios veiklos, skatinančios atrasti augalų karalystės paslaptis. Šventėje dėmesys skiriamas visoms su augalais susijusioms temoms – fundamentaliam augalų mokslui, žemdirbystei, sodininkystei, miškininkystei, maistui bei mitybai, aplinkosaugai, bioproduktams, darniajai plėtrai, atsinaujinantiems energijos šaltiniams, kovai su klimato kaita ir t. t. 

Pirmajame „Augalų Žavadienyje“ 2012-aisiais, kurį organizavo Europos augalų tyrimų organizacija (EPSO), dalyvavo 580 organizacijų iš 39 pasaulio šalių, renginiuose apsilankė šimtai tūkstančių dalyvių. Lietuvoje įvairiapusišką programą šešiuose miestuose įgyvendino 25 partneriai – pradedant universitetais ir baigiant vaikų darželiais. Sėkmė įkvėpė augalų mylėtojus susiburti ir 2013-aisiais – tąkart programą sudarė apie 1000 renginių 56 pasaulio valstybėse. Lietuvos miestuose ir miesteliuose buvo suorganizuota 14 renginių.

Šiemet organizatoriai tikisi vėl sulaukti gausaus dalyvių būrio. „Augalų Žavadienis“ Lietuvoje šįkart vyks Vilniuje, Kaune ir Kauno rajone, Klaipėdoje, Šiauliuose, Dotnuvoje, Panevėžiuke, Šeduvoje, Kėdainiuose ir Visagine.
Augalų žavadienis

Šventė suteikia daug laisvės organizatorių vaizduotei, todėl numatoma didelė renginių įvairovė: atvirų durų dienos, ekskursijos, eksperimentų laboratorijos, interaktyvios dirbtuvės ir t. t. Vien VDU Kauno botanikos sode (Ž. E. Žilibero g. 6) gegužės 16-ąją numatomos parodos, koncertai, teatralizuoti vaikų pasirodymai ir eisenos, orientacinis žaidimas, rekordinio dydžio vikšro „Šimtakojo“ gimtadienis, augalų menas, spalvų, egzotinių drugelių ir degustacijų naktis, šviesų šou „Augalų nakties šokis“ ir t.t. 

Dvidešimties partnerių iš visos Lietuvos sąrašą sudaro augalų mokslų institucijos, universitetai ir botanikos sodai, savanoriškos veiklos centrai, mokyklos ir vaikų darželiai, paruošę programas savo miesto ar rajono gyventojams. 

Visą renginių programą galite rasti čia.