Penktadienį (rugpjūčio 3 d.) Lietuvos gamtos fondas bei Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija kviečia vėžiauti Balsio ežere, kuriame rainuotieji vėžiai jau visai prarado svečių kuklumą ir įsijautė į šeimininkų vaidmenį. Iš Šiaurės Amerikos atklydę rainuotieji vėžiai vis labiau užkariauja mūsų vandens telkinius, grasindami iš jų išstumti vietinius siauražnyplius ir plačiažnyplius vėžius. Efektyviausias kovos su jais metodas – juos suvalgyti. Šiltos vasaros naktys – tinkamiausias metas vėžiauti, gera proga atėjūnams vėžiams parodyti, kad pas mus vasaroti nedera.

GRYNAS.lt rašė, kad Lietuvoje smarkiai padaugėjo invazinių gyvūnų ir augalų. Rainuotasis vėžys - vienas iš jų.

Vėžiautojų lauksime 21 val. Balsio ežero paplūdimyje, prie gelbėtojų namelio. Lietuvos gamtos fondo gamtosaugos specialistas Robertas Staponkus papasakos, kodėl šiems „imigrantams“ labai patinka mūsų ežerai, kuo jų gausa pavojinga vietiniams plačiažnypliams ir siauražnypliams; paaiškins, kurį jūsų masalu susiviliojusį vėžį reikia palinkėjus gero kelio paleisti, o kurį – nedelsiant mesti į puodą.

Skirtingų vėžiavimo technikų efektyvumą išbandysime patys: narsiausi bandys sugriebti vėžius rankomis, kiti galės išbandyti vėžiavimą su vadinamaisiais bučiukais ir samteliais. Vietinių vėžių gaudymui taikomi griežti apribojimai, o štai rainuotųjų galima gaudyti kiek tik paneši. Susiskirstę į komandas, skambiais šūkiais pakaitinę medžioklės aistras ir burtų keliu išsiaiškinę, kuri komanda kurį ežero krantą šturmuos, apsupsime Balsio ežerą iš visų pusių.

Visų vėžiautojų laimikį čia pat virsime ant laužo ir savo dantimis galėsime įsitikinti, ar tikrai šių vėžių mėsa yra kietesnė.

Vėžiautojų prašome atsinešti peiliuką, žibintuvėlį – kad galėtumėte atskirti, kurį vėžį paleisti, o kurį mesti į puodą bei kibirėlį ar kitą indą laimikiui.

Registruotis el paštu: julija.p@glis.lt arba jolanta.radziuniene@botanika.lt