Vilniuje vandeniu iš čiaupo jau galima pasivaišinti 40 maitinimo įstaigų: vienų darbuotojai vandens pasiūlo patys, kitur reikia paprašyti. Pernai birželį startavus ,,H2O!“ tinklui į akciją įsijungė 17 kavinių, barų ir restoranų. Po metų tinklo gretos padvigubėjo. ,,H2O!“ tinklo nariai sako, kad žmonės, vandenį iš butelių iškeitę į vandenį iš čiaupo, tausoja gamtą – mažina plastmasės ir stiklo atliekų kaupimąsi.

Maitinimo įstaigos, siekiančios priklausyti ,,H2O!“ tinklui ir naudoti specialius tinklo lipdukus, įsipareigoja klientams vandenį iš čiaupo tiekti nemokamai.

Jų skaičius per metus kone padvigubėjo – šiandien oficialiai tinklą sudaro 32 maitinimo įstaigos. Iš viso tinklas aprėpia 40 taškų. 

Įmonių atstovai nenorą jungtis prie tinklo motyvuoja tuo, kad esą vanduo iš čiaupo gali sutrikdyti žmonių sveikatą, kiti bijo sumažėjusio pelno, treti apie iniciatyvą iki šiol nieko nežinojo.

GRYNAS.lt per pusę metų atliko neoficialų eksperimentą ir įvairiose Vilniaus kavinėse, nepažymėtuose ,,H2O!“ tinklo lipdukais, prašė vandens iš čiaupo.

Apibendrinus rezultatus, išvados paprastos: tinklų neturinčios kavinės mielai sutikdavo atnešti vandens, tuo tarpu taip vadinamose tinklinėse kavinėse (tokiose kaip ,,Čili", ,,Le Crepe" ir pan. ) nemokamo vandens gauti buvo sunkiau. Vis dėlto nė viena Vilniaus kavinė neatsisakė atnešti nemokamo vandens stiklinės.

V. Miltienis: vanduo iš čiaupo geresnis nei iš butelių

,,Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Valentinas Miltienis GRYNAS.lt teigė, kad kalbos neva Vilniuje vanduo iš krano gali pakenkti maitinimo įstaigų lankytojų sveikatai neturi pagrindo. Jis įsitikinęs, kad paprastas vanduo yra daug sveikesnis už vandenį iš butelių.

,,Kas jums sakė, kad vanduo iš čiaupo nėra kokybiškas? Jūs žinote bent vieną atvejį, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Vilniuje būtų uždraudusi krano vandenį naudoti maisto ruošimui? Nebuvo nei vieno tokio atvejo. Mes turbūt per metus darom apie 30 tūkst. bandymų – pastoviai tikrinama vandens kokybė. Be to, dar yra Maisto ir veterinarijos tarnyba. Vilniaus vanduo tikrai yra geras. Vienintelė didesnė priemaiša yra geležis. Darome viską, kad kitąmet padėtis pagerėtų. Nors geležies kiekis padidėjęs, vandenį gerti galima – tai nėra kenksminga“, – aiškina V. Miltienis.
V. Miltienis
Kas jums sakė, kad vanduo iš čiaupo nėra kokybiškas? Jūs žinote bent vieną atvejį, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba Vilniuje būtų uždraudusi krano vandenį naudoti maisto ruošimui? Nebuvo nei vieno tokio atvejo.

Jo teigimu, tarp Europos miestų pagal geriamojo vandens kokybę Vilnius yra 12 – 13 vietoje. Kitąmet ,,Vilniaus vandenų“ direktorius mano galintis kartelę pakelti iki 6 – 7 vietos. Tai jis sieja su naujų nugeležinimo įrenginių statyba. Šie esą leis visiems sostinės gyventojams tiekti negeležingą vandenį.

Maisto ir veterinarijos tarnyba draudimų netaiko

Maitinimo įstaigos, pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės Vilijos Galdikienės, savo lankytojams gali tiekti vandenį iš čiaupo, jei jis atitinka geriamajam vandeniui keliamus saugos ir kokybės reikalavimus.

,,Kadangi viešojo maitinimo įstaigos maistui gaminti turi naudoti tik saugų ir kokybišką, tinkamą maistui geriamąjį vandenį, todėl šios įmonės nustatytu dažnumu privalo atlikti iš jų čiaupų bėgančio geriamojo vandens laboratorinius tyrimus. Jei laboratoriniai tyrimai patvirtina, kad vanduo saugus ir kokybiškas, jis gali būti naudojamas tiek patiekalų ruošimui, tiek ir teikiamas vartotojams atsigerti, pavyzdžiui, atvėsintas iki + 6 C ar kambario temperatūros“, – aiškina V. Galdikienė.

Prognozuojama, kad į tinklą įsijungs daugiau maitinimo įstaigų

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė mano, kad maitinimo įstaigos turi teisę pačios laisva valia nuspręsti, ar jos nori įsilieti į ,,H2O!“ tinklą. Jos nuomone, nerealu, kad iš karto iniciatyvą paremtų visi maitinimo paslaugas teikiantys verslininkai.

,,Po truputėlį žmonės sužino apie akciją. Lankytojai, prašydami vandens iš krano, išduoda jo poreikį. Kita vertus, tai dalis verslo – vanduo kaip ir parduodamas. Tikimės, kad palengva dalyvių skaičius augs. Kitose valstybėse negalima gerti vandens iš čiaupo, todėl vanduo parduodamas tik buteliuose“, – teigia E. Dilkienė.

Pelno neduoda, bet stiprina bendruomeniškumą

,,Šviežia kava“ direktorius Vytautas Kratulis, iniciatyvą parėmęs nuo pat pradžių, sako, kad ši sritis verslininkams materialinės naudos neduoda, tačiau suartina bendruomenę.

,,Jeigu žmonės pas mus ateina, kodėl jie negali išgerti vandens? Jokių klausimų dėl šito. Jeigu įmonė turi mažai sėdimų vietų, jeigu ji brangina savo vietų užimtumą, gali būti, kad dėlto ji nedalyvauja tokio pobūdžio akcijose. Ta akcija verslininkui jokio pelno neatneša. Mes net negalim tikėtis, kad žmogus grįš kažkada, kad ateis kavos atsigerti ar kažko. Mes nieko nesitikime. Nėra jokio grįžtamojo ryšio, klientų lojalumo ateityje. Tačiau tai duoda geresnę bendruomenės gyvenimo kokybę. Aš manyčiau, kad tai labai svarbus dalykas“, – dėsto V. Kratulis.

Apie akciją žino nevisi

Apie ,,H2O!“ tinklą ,,Bernelių užeigos“ direktorė Jolanta Kubolienė sako iki šiol nieko nežinojusi. Iš GRYNAS.lt žurnalisto apie tai ji išgirdo pirmą kartą.


J. Kubolienė teigia nematanti priežasčių, trukdančių įsilieti į ,,H2O!“ tinklą: ,,Aš nemanau, kad pas mus negalima gauti vandens iš čiaupo. Apie šitą akciją pirmą kartą iš jūsų išgirdau. Turbūt negavom tokios informacijos. Šiaip nematau problemų. Aišku, tai masinė akcija, nematau kliūčių, trukdančių ir mums joje dalyvauti. Mes būtinai pasidomėsime, manau, kad prisijungsime.“

Didžiojoje dalyje Europos Sąjungos valstybių, kuriuose centralizuotai tiekiamo vandens kokybė yra patenkinama, klientų vaišinimas tokiu vandeniu tapo kasdieniu reiškiniu.

,,H2O“ tinklas siekia žmones skatinti tausoti aplinką – atsisakius vandens iš butelių mažėja stiklo ir plastmasės atliekų.

Kavinių, barų ir restoranų tinklas „H2O!“, kuriame galima nemokamai gauti centralizuotai tiekiamo vandens:

Jalta, Vykinto g. 17A 
Rene, M. Antokolskio g. 13 
Kitchen, Didžioji g. 11
RawRaw, Totorių g. 3
Wok to Walk, Vilniaus g. 19 
Cozy, Dominikonų g. 10 
Piccolo Canopi, Bernardinų g. 10 
Pomodoro, Jogailos g. 4, Goštauto 40C, P. Lukšio 32, Ozo g. 14 
San Valentino, Vilniaus g. 47/18   
Koldūninė, Savičiaus g. 6  
Žaliasis bambukas, Latvių g. 7A  
Būsi trečias, Totorių g. 18  
Biliardinė "Fuksas", Gedimino pr. 28/2  
Exlibris, K. Sirvydo g. 6 
Šviežia kava, PC "Gedimino 9", PC "Ozas", PC "Panorama", ir kt.
Pub'as "Artistai", Šv. Kazimiero g. 3
Roko baras "Bix", Etmonų g. 6
Soul Box, Palangos g. 4
Sumuštinių baras "Gimme", Aušros vartų g. 4
Prieraišiosios tėvystės centras, A. Vivulskio g. 10a-10
Šeimos kambarys LR Seime, Gedimino pr. 53
Skaitytų knygų knygynas "MintVinetu", Šv. Ignoto 16/10
Cafe de Paris, Didžioji g. 1
Oranžinė oazė, M. Sleževičiaus g. 7
Hostelis "Filaretai", Filaretų g. 17
Sulčių baras "Sulčius", Totorių g. 15
Meat lovers pub, Šv. Ignoto g. 14
Baras "California", Subačiaus g. 2
Gourmet deli cafe, Didžioji g. 8
Gourmet pizza, Gedimino pr. 52
Briusly, Islandijos g.4
Kulinarijos loftas "Čiop Čiop", Ševčenkos g. 16

Kavinės, restoranai bei kitos viešos žmonių lankomos vietos, pageidaujančios prisijungti prie tinklo ir nemokamai gauti „H2O!” lipdukus, turėtų kreiptis el. pašto adresu: labas@gyva.lt