Sulaikytieji skundžiasi laikymo sąlygomis

GRYNAS.lt jau ankščiau rašė apie rugsėjo 18 dieną įvykusį 28 „Greenpeace“ aktyvistų ir su jais buvusių rusų fotografo ir britų operatoriaus sulaikymą dėl protestų šalia „Gazprom“ priklausančios naftos platformos. „Greenpeace“ laivas „Arkties saulėtekis“, kuriame buvo įsikūrę protestuotojai, taip pat buvo konfiskuotas Rusijos pakrantės patrulių.

Aktyvistai protestavo prieš naftos gavybą Arktyje ir Pečioros jūroje statomą „Gazprom“ Prirazlomnajos naftos platformą. Visi 30 suimtųjų kaltinami organizuotu grupiniu chuliganizmu, už kurį gali būti skirta iki 7 metų laisvės atėmimo bausmė. Už anksčiau pateiktus kaltinimus piratavimu bausmė būtų buvusi du kartus ilgesnė – iki 15 metų kalėjimo. 

Sulaikytieji pastarąjį mėnesį buvo laikomi Murmansko kardomojo kalinimo centruose, kur laikymo sąlygos, pasak jų, yra žiaurios. Teisėjai kol kas nepatenkino nei vieno prašymo paleisti už užstatą. 

Rusijos Tyrimų komitetas taip pat užsiminė, jog prie chuliganizmo gali būti pridėti ir kiti kaltinimai, įskaitant smurtą prieš pareigūnus suėmimo metu. Už tai gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.
Rusijos laivas šauna įspėjamuosius šūvius į orą

Laisvės atėmimo bausmės aktyvistai neišvengs

Pradiniai kaltinimai piratavimu daugelio buvo laikomi nepagrįstais: akivaizdu, jog „Greenpeace“ neturėjo tikslo apiplėšti Prirazlomnajos naftos platformą. Svarstymuose dėl užstato taip pat netrūko absurdiškų diskusijų, kuriose buvo keliamas klausimas, ar naftos platformą galima laikyti laivu. Tai dar vienas būtinas reikalavimas reiškiant kaltinimus piratavimu. 

Praėjusį mėnesį pasirodė ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino komentaras, kuriame jis teigė nemanąs, jog „Greenpeace“ aktyvistai yra piratai. 

Rusijos Tyrimų komiteto atstovas spaudai Vladimiras Markinas trečiadienį teigė, jog kaltinimai piratavimu buvo iškelti dėl aktyvistų atsisakymo bendradarbiauti su teisėsauga: „Kaltinamiesiems atsisakius duoti parodymus, pareigūnams reikėjo ištirti visas įmanomas įvykių versijas, įskaitant platformos užėmimą siekiant pasipelnyti, šnipinėti, norint įvykdyti teroro aktą ar nelegalius mokslinius tyrimus.“ 

V. Markinas teigė, jog nėra šansų, jog aktyvistai atsipirks tik įspėjimu: „Bandymas užimti naftos platformą yra tarptautinis nusikaltimas – visai nesvarbu, kokie buvo šių žmonių ketinimai. Akivaizdu, jog apie „taikų“ protestą šiuo atveju negali būti nė kalbos.“


Protestavo su „balandžiais ir vaivorykštėmis“

Rusijos „Greenpeace“ padalinio atstovas Vladimiras Chuprovas atmetė pateiktus kaltinimus, teigdamas, jog aktyvistai „yra tokie patys chuliganai, kokie prieš tai buvo piratai“. Jo teigimu, jie turėtų būti paleisti nedelsiant.

„Kaltinimai ir galima 7 metų bausmė yra neadekvatūs, – V. Chuprovas rašė savo pareiškime. – Mes priešinsimės šiems kaltinimams taip pat aktyviai kaip ir kaltinimams piratavimu. Tiek vieni, tiek kiti yra pareigūnų fantazijos ir nė kiek neprimena to, kas vyko iš tikrųjų.“
Lenkijoje megina sėdi užsirakinusi už grotų, protestuodama prieš "Greenpeace" aktyvistų sulaikymą

„Greenpeace“ atstovas taip pat atmetė Rusijos Tyrimų komiteto grasinimus dėl papildomų kaltinimų kai kuriems iš aktyvistų. Jis atkreipė dėmesį į jau 42 metus trunkančią taikių „Greenpeace“ protestų istoriją. 

„Jie (aktyvistai – red.past.) atplaukė prie tos naftos platformos su laivu išpieštu balandžiais ir vaivorykštėmis, – sakė V. Chuprovas. – Šie drąsūs vyrai ir moterys vyko į Arktį norėdami informuoti visuomenę apie ten vykdomą nerūpestingą, gamtai nedraugišką veiklą. Jie turėtų būti su savo šeimomis, o ne kalėjime Murmanske.“
„Greenpeace“ laivas šalia Rusijos pakrantės apsaugos laivo