Reklamą platinančios įmonės per mėnesį į pašto dėžutes išmeta milijonus lankstinukų. Tačiau nuo reklamos šiukšlių apsisaugoti visgi įmanoma. Tereikia ant savo pašto dėžutės prisiklijuoti lipduką. Taip teigė reklamas platinančių įmonių atstovai. GRYNAS.lt atliko eksperimentą, ar tai tiesa. 

Vienos reklamą platinančios įmonės pardavimų vadovė Inga Leskauskaitė teigė, kad tokia idėja Lietuvoje nėra nauja. Anot jos, pasitaiko, kad žmonės imasi aktyvių veiksmų, siekdami apsaugoti savo pašto dėžutes. 

„Yra žmonių, kurie ant pašto dėžučių užsiklijuoja lipdukus „nemesti reklamos“ ar „nepageidauju reklamos“. Tačiau reklamą dėžutėse vis tiek randa, tad piktinasi. Esame gavę ne vieną nusiskundimą dėl to. Savo darbuotojus esame įspėję, kad į tokias pašto dėžutes lankstinukų nemestų. Lipdukai gali būti individualūs, tad juos gali pasidaryti kas tik nori“, - sakė I. Leskauskaitė.


GRYNAS.lt atliko trijų savaičių eksperimentą:

Skirtinguose Vilniaus mikrorajonuose: Baltupiuose, Antakalnyje, Žirmūnuose, Naujamiestyje ir Utenos miesto daugiabučiuose tyrimo dalyviai užklijavo vienodus savadarbius lipdukus, informuojančius, jog reklaminiai lankstinukai - nepageidajami. 

Po trijų eksperimento savaičių paaiškėjo, kad pasiekti rezultatai - skiriasi.  

Skirtingas buvo ir išklijuotų lipdukų „gyvavimo laikas“. Tarkim, Antakalnyje jau po trijų dienų teko gaminti naują lipdukų siuntą, nes iš ten jie paprasčiausiai dingo.

Žirmūnuose keli lipdukai buvo nuplėšti jau kitą dienos popietę ir prikrauti reklaminių skrajučių. Neaišku, ar iš pykčio, ar dėl nežinojimo, kad ten buvo priklijuoti lipdukai.

Naujamiestyje, Baltupiuose ir Utenos mieste lipdukai laikėsi visą eksperimento laiką ir niekam neužkliuvo, tačiau efektas buvo skirtingas.
Galima teigti, kad tokie lipdukai gali padėti sumažinti reklamų kiekį pašto dėžutėse, tačiau visiškai nuo jų neapsaugos.

Galima teigti, kad tokie lipdukai gali padėti sumažinti reklamų kiekį pašto dėžutėse, tačiau visiškai nuo jų neapsaugos. Didžiausias efektas eksperimento metu buvo pasiektas Naujamiestyje. Čia per tris savaites į pašto dėžutę buvo įmesta tik viena reklama, pristatanti Lietuvos pašto paslaugas, kai įprastai vien per savaitę buvo gaunamos kelios dešimtys lankstinukų.

Žirmūnuose reklamos kiekis sumažėjo beveik tris kartus - per savaitę, vietoj įpastų 11 reklaminių popierėlių, sulaukta keturių.

Prasčiausi rezultatai pasiekti Baltupiuose - čia reklamos kiekis didėjo proporcingai. Jei pirmąją eksperimento savaitę reklamos buvo mažiau, tai paskutiniąją lankstinukus kiekis buvo toks, koks buvęs.

Išvada: pranešimas, kad pašto dėžutėje reklama - nepageidaujama, sumažina lankstinukų kiekį, tačiau visiškai nuo jo neapsaugo. Lipduko efektyvumas labiausiai priklauso nuo gyvenamojo rajono ir aplinkinių gyventojų kultūros.

GRYNAS.lt klausė, ką apie reklaminius lankstinukus mano Vilniaus gyventojai:

Gyventojai nemėgsta nuo reklaminių skrajučių lūžtančių pašto dėžučių, tačiau nėra imtis aktyvių veiksmų. Nė vienas pašnekovas neišsakė minties, kad reikėtų prisiklijuoti lipduką. Tokį GRYNAS.lt siūlymą žmonės tiesiog ignoruodavo.

Ingrida, parduotuvės darbuotoja (gyvena Antakalnyje):
Turime pašto dėžutę, tačiau retai ją tikrinu. Žinau, kad ten milijonai nereikalingos reklamos. Laiškus pasiimame tiesiai iš pašto.

Sigita, mokytoja (gyvena Lazdynuose):
Taip, erzina, bet ką darysi? Juk jų toks darbas. Tai tik tyliai paburnoji ir iš pašto dėžutės pasiimi tai, kas reikalinga. Tačiau norėčiau pasakyti, kad tie, kurie platina, galėtų tai daryti rankomis, o ne kojomis. Nes būtent taip ir atrodo: ateina platintojai, išmeta į orą ir, kaip norit, taip susirinkit.

Edgaras, apsaugos darbuotojas (gyvena Žirmūnuose):
Apie lipdukus, kurie padėtų išvengti pašto dėžutės perpildymo reklamomis, nesu girdėjęs ir nemanau, kad tai padeda. Tiesiog meta ir tiek, kur jie nori. O jei priklijuočiau tokį lipduką, tai jau kitą dieną jo nebūtų.

Savivaldybė - bejėgė

GRYNAS.lt domėjosi, ar galima nubausti, ar sudrausminti reklamos platintojus už šiukšlinimą namų laiptinėse. O galbūt visai uždrausti platinimą į pašto dėžutes?

Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Andžej Dinikis patikino, jog šiuo atveju nieko padaryti negalima.

„Vadovaujantis Vilniaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklėmis, mes galime bausti tik tais atvejais, kai reklaminiai skelbimai klijuojami ant mieste esančių stulpų ir pastatų. Įpareigoti įmones neplatinti reklaminių skrajučių gyventojams į pašto dėžutes mes negalime.“