Parodos atidarymo dieną V. Matuzevičiui sukako 75- eri metai bei 45 metai, nuo dienos, kai jis pradėjo rinkti savo kolekciją. Kaip GRYNAS.lt pasakojo Bestuburių skyriaus vedėja Alvyra Patapavičienė, iš viso muziejuje šiuo metu eksponuojama tik maža dalis vyro sukauptos kolekcijos – vos 300 skirtingų rūšių sausumos ir jūrinių kriauklių bei dvigeldžių moliuskų.

„Jubiliejaus proga padarėme nedidelę parodą – trijose nedidelėse spintose išeksponavome apie 300 kriauklių vienetų ir beveik 200 rūšių. Kaip ilgai paroda veiks, patys dar negalime pasakyti, nes kitiems metams norėtume gauti finansavimą, pertvarkyti salę ir parodyti kiek įmanoma daugiau gautos kolekcijos. Bet neįsivaizduojame, gausime ar negausime. Pusę metų kolekciją palaikysime, o paskui gal tose trijose spintelėse pakeisime eksponatus, naujų pridėsime – bandysime suktis iš padėties“, - pasakojo A. Patapavičienė.

Kaip pasakojo muziejininkė, 10 tūkst. jūrininko padovanotų eksponatų jau suregistruoti ir įforminti kaip muziejaus nuosavybė, tačiau juos visus parodyti lankytojams nėra galimybių – trūksta vietos.

„10 tūkst. niekada nerodysime, nes yra po kelis vienetus tos pačios rūšies, tačiau tai, kas gražiausia, įdomiausia ir kad kuo plačiau būtų atspindėta jo kolekcija – norėtume išeksponuoti. Lygiai ir dabar stengėmės parodyti viską kuo plačiau – sausuminės sraiges, jūrines kriaukles, dvigeldžius moliuskus... Nors tai ir mažytės truputėlis visos kolekcijos, bet vis tiek ją atspindi“, - sakė A. Patapavičienė.

Portalo Kaunodiena.lt žurnalistai, apsilankę parodos atidaryme, kalbino kolekcijos autorių. Šis atskleidė nuo vaikystės rinkęs pašto ženklus, monetas ir fosilijas, tačiau jo gyvenimas apsivertė aukštyn kojom, kai įstojęs į laivyną pirmą kartą pamatė jūrą. Nuo tada ir prasidėjo jo aistra kriauklėms.

Jas vyras surinko iš skirtingų pasaulio kampelių: Kubos, Brazilijos, Argentinos, Peru, Tailando, Kinijos, Jemeno, Indijos, Saudo Arabijos ir kitų valstybių.