Kauno apskrities policijos pareigūnė šalia savo kabineto rado ir priglaudė be motinos likusius ežiukus.

„Lietingą birželio rytą po mano kabineto langu traktorius pjovė aukštą žolę. Baigė darbą ir ramiai nuvažiavo. Nupjautoje žolėje gulėjo supjaustyta ežienė, o netoliese kapstėsi jos maži kūdikėliai ežiukai. Pasiėmiau į namus. Pradžioje maitinau pienu iš švirkštuko, paskui išmokiau lakti pieną iš lėkštelės. Vėliau išmokiau ėsti sliekus. Sliekus, man iškasti – kažkas tokio… O dar juos reikėjo supjaustyti ir pincetu sumaitinti gyvūnėliams! Tačiau pastangos nenuėjo veltui. Jie net išmoko šypsotis. Dabar ežiams – beveik mėnuo. Ar matėte ką nors gražesnio už šituos mažiukus?“ – klausia pareigūnė Anelė Norvidienė, atsiuntusi ežiukų nuotraukas.

Anelė net domėjosi ežių elgsena, jai buvo svarbu, ar našlaitėlius priims suaugę ežiai. Paaiškėjo, kad ežys paprastai pripažįsta vienišiaus gyvenimą. Deja, bet yra gyvūnų, kurie, nepaisant spyglių, ežiukams yra pavojingi. Pavyzdžiui: apuokas, lapė, barsukas. Gaila, kad prie pavojų kartais tenka priskirti ir žmogų. Nors Anelės pasakojimas rodo, kad ir žmogus gali būti tikras gamtos bičiulis.

Faktai:

Ežys, paprastasis ežys (lot. Erinaceus europaeus) – vabzdžiaėdžių (Insectivora) būrio gyvūnas, priklausantis ežinių (Erinaceidae) šeimai.

Kūnas 230–280 mm ilgio, nugara ir šonai apaugę trumpais tamsiais spygliais, ant pilvo yra gelsvi plaukai. Suaugęs ežys sveria 800–1200 g. Gimdo 3-8 plikus jauniklius, kuriems po kelių dienų užauga spygliai.

Gyvena miškų pakraščiuose, krūmuose, soduose, parkuose.

Ežiai yra naktiniai gyvūnai. Pasibaigus vegetaciniam sezonui, spalio – lapkričio mėn. užmiega žiemos miegu. Žiemos miego metu sulėtėja fiziologiniai procesai, kūno temperatūra nukrinta 5-6 laipsniais. Pavasarį, kylant temperatūrai kovo – balandžio mėnesiais širdis ima plakti tankiau. Prabunda, kai aplinkos temperatūra pakyla iki 15 laipsnių. Stipriai atšilus žiemos metu, taip pat gali prabusti. Gindamasis ežys susiriečia į spyglių kamuoliuką ir joks žvėris ar žmogus negali jo liesti.

Paplitęs visoje Europoje.

Ežius galima auginti. Klaidingai yra manoma, kad ežiams galima duoti pieno, jo net tik kad negalima, bet jis yra ir kenksmingas jiems (paleidžia vidurius)[reikalingas šaltinis]. Tinka virtas vištos skeletas, kuris stiprina dantis. Maisto racionas gana įvairus: sliekai, smulkūs graužikai, varlės, vabzdžiai, sraigės, kruopos, duona ir kt. Gamtoje ežiai gyvena 3-4 metus, o nelaisvėje gali sulaukti 10 metų.