Galima duoti raugintų pieno produktų

Karštą dieną gaivinantis ledais atrodo, kad ir Jūsų šuo labai norėtų atsigaivinti tokiu skanėstu. Nors keletas lyžtelėjimų pakenkti neturėtų, tačiau ledai yra pieno produktas, o pieno šunims vis tik negalima duoti. Daugumos suaugusių šunų organizme nėra pakankamai laktozę skaidančio fermento laktazės, todėl pieno ir pieno produktų vartojimas gali augintiniui sukelti įvairių problemų – viduriavimą, pilvo skausmą, vidurių pūtimą ir pan.

Vis tik kiekvienas šuo į laktozę reaguoja skirtingai, be to, ne visuose pieno produktuose laktozės kiekis yra vienodas. Specialistų teigimu, šunims tinka rūgštūs, rauginti pieno produktai. Tai varškė, rūgpienis, kefyras, kietesni sūriai, natūralus jogurtas – visų jų sudėtyje laktozės yra gerokai mažiau, nei piene.
Citata
Becukriai saldainiai, kramtomoji guma, kepiniai ir kiti gaminiai, kurių sudėtyje yra saldiklio ksilitolio taip pat yra itin pavojingi šunims.

Nors šie produktai ir nepakenks, jie neturėtų tapti pagrindiniu maistu – svarbu jų nepadauginti ir jais nepiktnaudžiauti. Iš pradžių augintiniui duokite mažus kiekius, kad nustatytumėte, ar neatsiranda neigiama reakcija, ar gyvūnas produktą toleruoja. Šunims duodami pieno produktai turėtų būti neriebūs ir natūralūs. Pavyzdžiui, jogurtą reikėtų rinktis be priedų, dažiklių ir cukraus, bet su gyvosiomis bakterijomis. Jogurtas, grūdėta varškė ir kiti rauginto pieno produktai šunims gali būti geri baltymų šaltiniai.

Becukriai saldumynai – mirtinai nuodingi

Produktai, kurie tikrai neskirti šunims - tai įvairūs saldumynai. Šunims, vartojantiems per didelį kiekį cukraus, pasireiškia tokie patys negalavimai kaip ir žmonėms. Saldumynai didina nutukimo, diabeto pavojų, sukelia įvairias dantų problemas. 

Nereikėtų šuniui duoti ir mielinės tešlos: gyvūno skrandyje ji ims plėstis, sukels pilvo pūtimą, o tai gali būti itin skausminga. Dar daugiau, tešla plečiasi dėl vykstančios mielių fermentacijos – šio proceso metu gaminasi alkoholis, kuriuo gyvūnas gali smarkiai apsinuodyti.
Šuniui galima kartais duoti daržovių, tačiau pieno gaminius ar saldumynus patraukite kuo toliau nuo keturkojo

Vargu, ar kam kyla tokia mintis, tačiau šuniui jokiu būdu negalima duoti alkoholio ir tiesiogiai. Šis jūsų augintinį veikia taip pat, kaip ir jus, tik keturkojui reikia gerokai mažesnio kiekio. 

Becukriai saldainiai, kramtomoji guma, kepiniai ir kiti gaminiai, kurių sudėtyje yra saldiklio ksilitolio taip pat yra itin pavojingi šunims. Ksilitolis patekęs į jūsų augintinio organizmą didina insulino kiekį, o tai stipriai mažina cukraus kiekį kraujyje. Pirmieji apsinuodijimo požymiai yra vėmimas, sulėtėję judesiai, apsnūdimas, koordinacijos praradimas. Vėliau gali ištikti traukuliai. Apsinuodijimo ksilitoliu pasekmės gali būti labai liūdnos – kepenų veiklos sutrikimas, o kartais ir mirtis.
Citata
Pavojingiausias yra konditerinis šokoladas – net ir 30 kg sveriantį šunį gali pribaigti mažiau nei 200 g, arba maždaug viena-dvi jo plytelės.


30 kg šunį gali pribaigti vos viena plytelė

Prie saldumynų reikėtų priskirti ir riešutus – jų neretai būna ant desertų stalo, be to, jais dažnai pagardinami įvairūs konditerijos gaminiai.

Kalbant apie riešutus, šunims itin nuodingi yra makadamijos riešutai – net ir mažiausias jų kiekis gali pažeisti nervų sistemą, tai pasireiškia vėmimu, silpnumu, o kartais augintinis apsinuodija taip stipriai, kad net negali pajudėti. Kiti riešutai yra mažiau pavojingi, pavyzdžiui, migdolai ar anakardžiai, bet net ir jie gali sukelti virškinimo sutrikimų. Riešutų būtų geriau apskritai vengti. 

Dauguma šunų šeimininkų žino, jog vienas pavojingiausių saldumynų ir viena dažniausių šunų apsinuodijimo priežasčių yra šokoladas. Jame yra cheminio junginio teobromino, kuris šunims yra itin nuodingas ir gali sukelti vėmimą, viduriavimą, nenumaldomą troškulį, taip pat paveikti širdies, nervų sistemos darbą, sukelti traukulius ir netgi mirtį. Pavojingiausias yra konditerinis šokoladas – net ir 30 kg sveriantį šunį gali pribaigti mažiau nei 200 g, arba maždaug viena-dvi jo plytelės.
Jei žinote, jog augintinis vis tik jaučia potraukį šokoladui, pasistenkite, kad jo nepasiektų. Pasmaližiavimas šuniui gali baigtis mirtimi

Pavojingi yra ir juodasis ir netgi pieniškas šokoladas, jų poveikis priklauso nuo šuns svorio ir suvalgyto šokolado kiekio. Pirmieji negalavimo simptomai gali pasirodyti ne iš karto, todėl reikėtų būti itin atidiems ir nedelsiant kreiptis į veterinarus, net jeigu šuo nevemia.

Specializuotose augintinių parduotuvėse galima įsigyti specialių, šunims tinkamų skanėstų. Kai kurie iš jų būna aplieti vadinamuoju šunų šokoladu – tai šokoladas, kuriame teobromino kiekis yra sumažintas iki nepavojingo.
Citata
Iš daržovių nuo savo pietų stalo augintiniui galima duoti morkų, agurko juostelių, šparaginių pupelių ar cukinijos gabalėlių. Morkose gausu vitaminų, ląstelienos ir kalio, jos taip pat atlieka ir kitą – dantų valymo – paskirtį.

Pavojingiausi – vynuogės ir avokadai

Šunims pasmaližiauti ir atsigaivinti puikiai tiks švieži vaisiai ir uogos – obuoliai, kriaušės, arbūzai, šilauogės. Tačiau ne visi vaisiai jiems tinka. Labiausiai reikėtų vengti avokadų bei vynuogių ir razinų. Nežinomas toksinas pastarosiose gali šunims sukelti inkstų nepakankamumą. Užtenka vos keturių ar penkių vynuogių, kad gyvūnas rimtai sunegaluotų. Avokadų nuodingumo kaltininkas yra toksinas, vadinamas persinu. Žmonėms, kurie nėra alergiški, jis nepavojingas, tačiau didelis jo kiekis gali būti toksiškas šunims. 

Prieš duodami šunims paskanauti vaisių nepamirškite jų nuplauti ir būtinai pašalinkite sėklas. Sėklos, stiebeliai ir lapai dažnai yra nuodingi ir gali sukelti rimtas problemas. Šunims nepasiekiamose vietose laikykite ne tik vynuoges ir avokadus, bet ir persikus bei slyvas. Jų kauliukuose yra gausu nuodingo cianido (kaip ir vyšnių kauliukuose bei obuolių ir kriaušių sėklose), be to gyvūnai gali dideliais kauliukais užspringti.
Svarbu, kad keturkojai nepasiektų avokadų, slyvų, persikų ir vynuogių

Svogūnai ir česnakai sukelia anemiją

Iš daržovių nuo savo pietų stalo augintiniui galima duoti morkų, agurko juostelių, šparaginių pupelių ar cukinijos gabalėlių. Morkose gausu vitaminų, ląstelienos ir kalio, jos taip pat atlieka ir kitą – dantų valymo – paskirtį. Šparaginės (žaliosios) pupelės taip pat labai sveikos ir maistingos daržovės, be to, jos itin nekaloringos, taigi tinka tiems šuneliams, kuriems reikėtų sumažinti savo apimtis ir svorį.

Iš pavojingų šunims daržovių reikėtų išskirti svogūnus ir česnakus. Nesvarbu, ar žalios, keptos ar miltelių forma, abi šios daržovės jūsų augintiniui yra pavojingos. Maža dozė greičiausiai nepakenks, tačiau suėdęs didelį kiekį vienu ypu ar valgydamas mažesnį kiekį nuolat, šuo gali apsinuodyti. Svogūnai ir česnakai naikina šunų raudonuosius kraujo kūnelius, o tai sukelia anemiją.

Silpnumas, vėmimas, apetito praradimas, kvėpavimo sutrikimas yra pagrindiniai apsinuodijimo svogūnais ar česnakais simptomai.
Specialistai rekomenduoja vaisius ir daržoves patiekti susmulkintus, kad virškinimo sistema juos lengviau apdorotų ir pasisavintų naudingąsias medžiagas. Nors vaisiuose ir daržovėse esanti ląsteliena šunims svarbi tuo, jog padeda geriau veikti žarnynui, reikia nepamiršti, jog sveikiausia yra subalansuota dieta, todėl šie produktai jokiu būdu netūrėtų pakeisti pagrindinio šunims skirto maisto. 

Rengiant panaudota pets.webmd.com, pawnation.com, kinologija.lt, aspca.org medžiaga