Alytaus rajono Junčionių kaimo gyventoja teismuose buvo pripažinta netinkamai laikiusi namuose prie būdos grandine pririštą lapiuką, todėl aplinkosaugininkai jai skyrė 20 eurų baudą ir konfiskavę laukinį gyvūnėlį perdavė Kauno zoologijos sodui.

Sodyboje lapiukas išgyveno beveik dvejus metus. Pasak sodybos šeimininkų, lapiukas į tvartą atklydo leisgyvis ir apdraskytas, todėl be žmonių pagalbos laisvėje nebūtų išgyvenęs. Sodybos šeimininkai tikina lapiuko neslėpę, jį nurodė gyvūnų deklaracijoje, tačiau nespėję pastatyti jam voljero.

Laukinių gyvūnų naudojimo taisyklės numato, kad nelaisvėje laukiniams gyvūnams turėjo būti įrengtas dvylikos kvadratinių metrų voljeras lauke ar dviejų kvadratinių metų voljeras viduje, sudarytos sąlygos tinkamai maitintis ir atsivesti jauniklius.

„Jie pasiėmė tiesiog iš laisvės lapiuką ir jį auginosi, tai yra neteisėta. Turi būti leidimas laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus“, – sako Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento atstovė Jolita Matulevičienė.

„Jiems reikia suteikti kuo natūralesnę gamtą. Kad ir sumažinta ta gamta, kad jis galėtų laisviau judėti, – sako žvėrynėlio savininkas Bronius Jurgelevičius. – Pas mane lapė gyvena urvely – turi išsikasus. Ir būdukė yra padaryta“.

Už neteisėtą laukinio gyvūno laikymą gresia bauda nuo 60 iki 115 eurų.