Organizacija „Šuns pasitikėjimas“ skelbia, jog kai kurie šuniukai būdavo per jauni, kiti – tinkamai nepaskiepyti. 

Sumažino reikalavimus įvežamiems keturkojams

Jungtinės Karalystės Aplinkos apsaugos, maisto ir kaimo rekailų departamentas pranešė, kad ši kontrabanda turi būti sustabdyta.
Organizacijos „Šuns pasitikėjimas“ veterinarė Paula Boyden teigė, jog jos atstovaujama organizacija išaiškino ne tik veisėjus ir prekiautojus, bet netgi veterinarus, kurie klastojo šuniukų dokumentus tam, kad šie būdami per jauno amžiaus galėtų būti įvežti į Jungtinę Karalystę.

Didžiulę grėsmę daugumos šunų sveikatai kelia tai, jog šuniukams iki 15-os savaičių amžiaus skiepai nuo pasiutligės yra neveiksmingi. Gyvūnų globos organizacija pateikia įrodymų, jog keturkojai pervežami iš vienos šalies į kitą nepaskiepyti ir neišbuvę privalomo karantino laikotarpio.

Aplinkos apsaugos maisto ir kaimo reikalų departamento duomenimis, vien 2013-aisiais metais užregistruota daugiau nei 2100 asmenų, iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę gabenusių šuniukus.
Iš Vengrijos į šią šalį įvežta daugiau nei 3000 keturkojų. Tačiau vis dar neišsiaiškinta, kiek šuniukų į Jungtinę Karalystę įvežta nelegaliai.

2012-aisiais pasikeitė gyvūnų įvežimo į Jungtinę Karalystę tvarka. Iki šių metų sausio buvo reikalaujama gyvūnų kraujo testo duomenų, kad jie būtų paženklinti mikroschema, taip pat dokumentų, kad jie būtų paskiepyti nuo pasiutligės. Tik praėjus šešiems mėnesiams po skiepų jie galėjo būti įvežami į šalį.

Po 2012-ųjų sausio gyvūnų įvežimo į šalį kontrolė susilpnėjo, iš Europos šalių keliaujančių šeimininkų buvo reikalaujama tik tiek, kad po skiepų būtų praėjusi 21 diena.
Taip pat lengviau leista įsivežti keturkojus iš Australijos bei Jungtinių Amerikos valstijų.

Ramina, kad pasiutligė Europoje reta liga

Organizacijos „Šuns pasitikėjimas“ veterinarė Paula Boyden teigė, jog jos atstovaujama organizacija išaiškino ne tik veisėjus ir prekiautojus, bet netgi veterinarus, kurie klastoja šuniukų dokumentus tam, kad šie būdami per jauno amžiaus galėtų būti įvežti į Jungtinę Karalystę.

Veterinarė išreiškė didelį susirūpinimą, kad tokiu būdu pradės masiškai plisti pasiutligės užkratas, nes nelegaliai įvežami šuniukai nėra apsaugoti nuo šios ligos.

„Besikeičiant šunų įvežimo taisyklėms 2012-aisiais metais, jau tuomet akcentavome, jog gali kilti pasiutligės plitimo tikimybė. Kad būtų išvengta šios rizikos reikėtų, kad 100 proc. šeimininkų laikytųsi taisyklių. Tačiau mūsų atlikti tyrimai įrodė, kad 100 proc. į šalį įvežamų šuniukų šeimininkai nesilaiko visų reikalavimų,“ - kalbėjo P. Boyden.

Jungtinės Karalystės veterinaras-inspektorius bei Aplinkos apsaugos, maisto ir kaimo reikalų departamento atstovas Nigelis Gibbensas teigė, jog reikia sustabdyti šuniukų su suklastotais dokumentais įvežimą į šalį.
Vis tik jis nuramino, jog pasiutligė daugelyje Europos šalių yra suvaldyta, taigi iš Rytų Europos įvežami šuniukai didelės grėsmės nekelia.

Jis pridėjo, jog šuniuko įsigijimas daugeliui šeimų yra labai „svarbus žingsnis“ ir primygtinai rekomendavo įsigyti gyvūną tik iš patikimų veisėjų, kur galėtų apžiūrėti šuniukų motiną.

Lapkričio 18-ą dieną Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Egidijus Mecelis rengia spaudos konferenciją, kurioje žada plačiau pakomentuoti, kokiu būdu pažeidžiant gyvūnų gerovės reikalavimus, nusižengiant Lietuvos įstatymams ir nuslepiant mokesčius šuniukai buvo išvežami iš Lietuvos.