Daržovėms verda specialią arbatą

Aliaskoje gyvenantis Johnas Evansas augina tokias dideles daržoves, kad jau spėjo ne kartą būti įrašytas į Guinnesso rekordų knygą. 2000 metais jis tapo sunkiausio pasaulio saliero augintoju. Milžinas salieras svėrė daugiau nei 22 kg. 1998 m. vyrui pavyko išauginti ir milžinę morką, kuri svėrė per 8 kg. Vyro pasiekimų sąraše ir daugiau daržovių milžinų – beveik 16 kg sveriantis kopūstas bei cukinija, 40 bulvių iš vieno krūmo ir t.t.

J. Evansas išduoda paslaptį, kaip išauginti tokias gigantiškas daržoves: „Tokios daržovės gali išaugti bet kur – Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje. Paslaptis yra ne saulės kiekyje, o dirvožemyje. Kuo labiau padidini dirvos potencialą, tuo labiau išauga ir augalų potencialas. Mano sėkmės paslaptis – metų metus tobulintas arbatos receptas“.
Citata
Didžiausio užauginto Lietuvoje pomidoro rekordas iki šiol priklauso Vilkaviškio ūkininkams Vanda ir Rimui Unguraičiams. Jie 1993 m. užaugino pomidorą, svėrusį 1,57 kg.

Arbatą maišydamas su kompostu ir dar keliais komponentais ūkininkas gauna mišinį, kuriuo laisto savo auginamas daržoves. J. Evansas sako, kad tokia laistymo priemonė suaktyvina mikroorganizmus dirvožemyje ir leidžia augalui geriau įsisavinti visas reikiamas maistines medžiagas.

Aliaskos ūkininkas įsitikinęs, kuo daržovės daugiau pasisavina maistingųjų medžiagų iš dirvožemio, tuo jos ne tik užauga didesnės, bet būna sultingesnės ir skanesnės.

J. Evansas atskleidžia savo ypatingojo komposto arbatos receptą:

Moliūgą galima užauginti beveik iki tonos

Milžiniškus moliūgus auginantis Larry Checkonas taip pat dalijasi savo patarimais su kitais ūkininkais, kaip užauginti milžiniškas daržo gėrybes. Jo teigimu, pirma svarbu pasirūpinti dirvožemiu, paskui viltis gero oro ir sėkmės.
Checkono moliūgas rekordininkas/ bigpumpkins.com.nuotr

„Negaliu jums padėti su geru oru ir sėkme, tačiau galiu parodyti kelias technikas, kurios gali jums padėti“, - šmaikštauja L. Checkonas, su savo didžiausiu išaugintu moliūgu patekęs į Guinnesso rekordų knygą.

Jis sako, kad moliūgus sėti geriausia namuose, pradedant maždaug balandžio mėnesį. Išnešti paūgėjusius moliūgų ūglius į lauką jis pataria gegužės viduryje. Ūkininkas primena, kad labai svarbu prižiūrėti moliūgo lapus ir leidžiamus naujus ūglius, kad pagrindinė daržovės dalis niekada neprarastų maistingųjų medžiagų.

Moliūgų augintojas taip pat sako, kad nors oro sąlygų reguliuoti negalime, kai nelyja, turime būtinai pasirūpinti papildomu drėkinimu. Jau susiformavusius moliūgo vaisius reikia apsaugoti ir nuo pernelyg kaitrios saulės, t. y. įrengiant jiems savotiškas palapines.

„Užauginti milžinišką moliūgą – nelengva užduotis, tačiau kartu gali būti ir labai smagu matyti kaip moliūgas didėja ir gali sverti net iki 500 kg”, - pasakojo moliūgus auginantis vyras.

Visą jo moliūgų auginimo istoriją galima pasižiūrėti čia:

Šiuo metu didžiausio pasaulio moliūgo rekordas priklauso Rodo saloje gyvenančiam Ronui Wallace, kuris sugebėjo užauginti moliūgą, sveriantį net 911 kg.

Ilgiausia pasaulio morka siekia beveik 6 m.

Didžiojoje Britanijoje, Nottinghamshire gyvenančiam Joe Athertonui priklauso ilgiausios pasaulio morkos rekordas. 2007 m. šis vyrukas į Guinnesso pasaulio rekordų knygą įtraukas kaip žmogus, užauginęs 5,8 m. siekiančią morką.
Ilgiausia pasaulio morka/ carrotmuseum.co.uk nuotr.
Britas daržoves rekordininkes augina jau daugiau kaip 15 metų, tačiau tik 2007 metais jam pavyko išauginti beveik 6 m. siekiančią gigantę morką.
Joe Athertono auginamos morkos rekordininkės/ carrotmuseum.co.uk nuotr.

J. Athertonas morkas milžines augina specialiuose plastikiniuose vamzdeliuose, kuriose naudojamas įprastas kompostas. Jokių papildomų trašų augimo procese ūkininkas nenaudoja. Morka siekianti beveik 6 m. ilgį užauginta per maždaug 14 mėnesių. Britas vazmdeliuose augina ir kitokias daržoves, ne tik morkas.

Svogūnas rekordininkas galėtų pagardinti tūkstančius dešrainių

Niudžersyje (JAV) gyvenantis Peteris Glazebrookas pernai buvo pripažintas didžiausią svogūną užauginusiu daržininku pasaulyje. Vyro daržo gėrybė svėrė 7,2 kg. Didžiausią pasaulio svogūną vyras siekė užauginti darže dirbdamas daugiau kaip 25 metus.

Dailymail.co.uk pernai kalbintas vyras teigė neketinantis valgyti svogūno rekordininko, tačiau juokavo, kad jo užtektų tūkstančiams dešrainių pagardinti.
Rekordininkas svogūnas

BBC reportaže rekordinio svogūno augintojas juokėsi, kartais savo auginamas daržoves net pakalbinantis, tačiau iš esmės jų priežiūra apsiriboja laistymu, papildomu apšvietimu žiemą, vasarą dangstymu nuo saulės ir pan. Plačiau apie svogūną rekordininką galite pasižiūrėti čia:

Lietuvos rekordai – kuklesni

Didžiausio užauginto Lietuvoje pomidoro rekordas iki šiol priklauso Vilkaviškio ūkininkams Vandai ir Rimui Unguraičiams. Jie 1993 m. užaugino pomidorą, svėrusį 1,57 kg. 2005 m. Lazdijuose pomidoras buvo užaugęs iki 1,2 kg, tačiau rekordas liko nepagerintas.
Citata
Paslaptis yra ne saulės kiekyje, o dirvožemyje. Kuo labiau padidini dirvos potencialą, tuo labiau išauga ir augalų potencialas. Mano sėkmės paslaptis – metų metus tobulintas arbatos receptas.

Didžiausias Lietuvos agurkas sveria 2,444 kg, ridikėlis - 2,250 kg, raudonasis burokas - 7,350 kg, kalafioras - 4,1 kg (87 cm apimties). Aukščiausia saulėgrąža - 5,15 m - užaugo Vilniaus rajone.