Iš miško jau neša voveraites

„Vakarienei užteks. Apsilankiau dideliame pušyne ir per dvi valandas prisirinkau“, - socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Kelmėje gyvenanti moteris ir pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti jos surinktos voveraitės. Jų nėra daug – maždaug 2 litrai.

Vilkaviškyje gyvenantis Karolis taip pat teigė jau pradėjęs grybavimo sezoną. Vyras trečiadienį lankėsi miške ir surado maždaug puskibirį voveraičių ir keturis raudonikius.

Anot jo, šiuo metu verta lankytis pušynuose, nes ten galima rasti voveraičių. O kiti grybai dar neskuba dygti. Todėl į lapuočių medžių miškus dar nėra ko lįsti.

„Buvau patikrinti ir lapuotynus. Bet ten dar nieko nėra. Raudonikius, kaip ir voveraites, suradau pušyne. Lapuočių miškuose grybai dar neauga, ten net musmirių kol kas nėra“, - kalbėjo pašnekovas.

Rokiškio rajone grybavusi Rita taip pat turi kuo pasigirti. Ji prisirinko maždaug du litrus voveraičių. Moteris teigė grybus parsinešusi iš gražaus pušyno.

Dzūkai nusiminę

Prie gausaus grybų derliaus pripratę dzūkai kol kas nėra labai gerai nusiteikę. Dzūkijoje voveraitės jau dygsta, bet jų nėra tiek, kad džiaugtųsi dzūkų širdys.

Šiuo metu prekiaujančių grybais daugiau ne pietinėje Dzūkijos dalyje, bet šiauriau Varėnos – ties Valkininkais.

Kaip teigė grybautojas Romas, Varėnos rajone grybų jau randama, o Druskininkų ir Lazdijų apylinkėse grybų dar nėra. Taip yra dėl to, nes šiose vietovėse kur kas mažiau lijo – sausi miškai. „Buvau išėjęs sekmadienį patikrinti gandų apie grybus į Kapčiamiesčio apylinkių miškus prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos sankirtos. Grybais ten net nekvepia“, - pasakojo Romas.

Varėnos rajone grybaujantis Nikolajus teigė, kad grybų jau yra, bet jų reikia gerai paieškoti. „Gausumas tik toks: apie 70-100 gramų voveraičių per valandą gal ir galima surasti, bet reikia gerai ieškoti. Nėra derliaus kol kas“, - tikino grybautojas.

Jo teigimu, voveraičių nėra daug, nes vis dar trūksta lietaus: „Paprastai dzūkai renka grybus, o ne ieško. N. Šulijos pranašystės apie lietų, deja, galioja beveik visai Lietuvai, tik ne Varėnai. Nors ir debesuota, bet kritulių praktiški negauname. Smėlingoms vietovėms 2-3 minutės dulksnos – visiškas nulis.“

Dėl to, kad grybai dygsta vangiai, jų kainos – ganėtinai aukštos. Tiek Dzūkijos, tiek ir sostinės turguose jos vienodos – 4 eurai už litrą.

Jau galima rasti ir voveraičių

Kad grybų Lietuvoje jau galima surasti, patvirtino ir mikologas, Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto profesorius Ernestas Kutorga. Pasak jo, šiemet voveraičių, lepšių ir raudonviršių atsirado gana anksti – birželio pradžioje.

Tiesa, kurį laiką grybai buvo nustoję augti, bet dabar jų atsirado vėl: „Nuo Joninių prasidėjęs sausringas periodas labai sustabdė grybų vystymąsi, ypač rytų ir pietų Lietuvoje. Palijus ir sudrėkus dirvožemiui grybų augimas paspartėjo visoje Lietuvoje, tačiau jis vis dar vyksta vangiai, kadangi orai yra gana vėsūs.“

Kokių grybų šiuo metu galima rasti mūsų miškuose? Kaip teigė profesorius, grybautojai jau gali prisirinkti kreivabudžių, ūmėdžių, kazlėkų, raudonviršių ir baravykų.

Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vedėjos Jurgos Motiejūnaitės pasidomėjus, kokio grybų derliaus šiemet galima tikėtis, ji aiškino, kad viskas priklausys nuo oro sąlygų.

„Svarbiausias rodiklis – lietaus kiekis ir temperatūrų santykis. Jei bus pakankamai (bet ne per daug) lietaus ir ne per aukšta temperatūra, tada grybų bus“, - tikino mokslininkė.

Anot jos, dažniausiai grybų pikas fiksuojamas rugpjūčio pabaigoje ir rugsėjo pirmojoje pusėje.