Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, patikrinimui iš bendrovės „Maxima LT“ atrinko graikiškų ekologiškų apelsinų ištirti dėl pesticidų liekanų.

Deimantė Mitkuvienė
Produktų, kuriais prekiaujame, saugai ir kokybei skiriame prioritetinį dėmesį, to paties reikalaujame ir iš produkcijos tiekėjų. Dėl šio atvejo, įvertinome ir kitus ekologiškus vaisius bei daržoves, neatitikimų nenustatėme.

Nedideliame kiekyje (36 kg) ekologiškų apelsinų, kuriais buvo prekiaujama keliose šio prekybos tinklo parduotuvėse, buvo aptikta pesticido chlorpirifoso likučių. Nors pesticidų kiekis neviršijo leistinos ar pavojingos žmogaus sveikatai normos, ekologiškuose vaisiuose ir daržovėse pesticidų iš viso neturi būti.

Apie nustatytus pažeidimus informuota Europos Komisija ekologinės žemdirbystės informacine sistema OFIS. Ekologinės žemdirbystės reikalavimų neatitikusius produktus sertifikavusi Graikijos atsakinga tarnyba turės atlikti tyrimą ir pateikti Europos Komisijai nustatytas taršos priežastis bei nurodyti priemones, kurių bus imtasi, kad panašūs atvejai nepasikartotų.

Pasak bendrovės „Maxima LT“ Procesų ir kokybės valdymo departamento direktorės Deimantės Mitkuvienės, reaguojant į Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistų pastabas, minėti apelsinai buvo operatyviai surinkti iš jais prekiavusių parduotuvių ir saugiai sunaikinti.

„Produktų, kuriais prekiaujame, saugai ir kokybei skiriame prioritetinį dėmesį, to paties reikalaujame ir iš produkcijos tiekėjų. Dėl šio atvejo, įvertinome ir kitus ekologiškus vaisius bei daržoves, neatitikimų nenustatėme. Siekiant išvengti panašių nesusipratimų ateityje, bus atliekami papildomi ekologiškų vaisių ir daržovių tyrimai, padedantys nustatyti, ar auginant ir apdorojant juos nebuvo naudojami pesticidai“, – teigė D. Mitkuvienė.