Pagal Pluoštinių kanapių įstatymą nuo kitų metų sausio 1-osios jas bus galima auginti legaliai, taip pat bus leidžiama šiuos augalus perdirbti, importuoti ir eksportuoti.

Pagal įstatymą, pluoštinėmis kanapėmis laikomos kanapinių (Cannabaceae) šeimos sėjamosios kanapės (Cannabissativa L.) rūšies veislių augalai, kurių išdžiovintoje medžiagoje tetrahidrokanabinolio (THC - natūralios psichiką veikiančios medžiagos) yra ne daugiau kaip 0,2 proc. ir kurie auginami tik pramoniniais tikslais (pluoštui ir sėkloms) arba sodininkystei.

Pluoštinių kanapių auginimą prižiūrės Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos. Augintojai galės pluoštines kanapes auginti tik atvirame grunte, sėjai privalės naudoti tik sertifikuotą sėklą, deklaruoti pasėlius, produkciją laikyti tik deklaruotuose sandėliuose, teikti mėginius THC kiekiui nustatyti.

Rinkai tiekiamos sėjai neskirtos pluoštinių kanapių sėklos ir jų produktai, žaliavinės ar mirkytos kanapės ir jų šiaudeliai privalės turėti akredituotos laboratorijos pažymą, patvirtinančią, kad THC kiekis kanapėse, iš kurių šie produktai gauti, neviršija 0,2 procento.

Norint į Lietuvą įvežti pluoštinių kanapių sėklų, importuotojams reikės gauti patvirtintojo importuotojo statusą. Jais galės tapti tik nepriekaištingos reputacijos juridiniai ar fiziniai asmenys.

Įstatymu Vyriausybė ar jos įgaliotos institucijos įpareigotos iki šio dokumento įsigaliojimo priimti įgyvendinamuosius teisės aktus, nustatančius pluoštinių kanapių auginimo, importo licencijavimo ir ūkio subjektų priežiūros tvarką bei priežiūrą ir kontrolę vykdančių institucijų papildomą finansavimą.

Projektą palaikantys Seimo nariai teigia, kad pagaliau Lietuvos ūkininkai galės gauti išmokas iš Europos Sąjungas už pasėlius, priešininkai nuogąstauja, kad prisidengus pluoštinėmis kanapėmis nebūtų auginamos svaigintis skirti augalai.

Lietuva šiuo metu yra vienintelė šalis Europos Sąjungoje, kur pluoštinių kanapių auginimas iki šiol oficialiai uždraustas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)