Dėjosi nieko nežinantis

„Paimu mažus šunis ir kates iki 1,5 mėn. Šunys gali būti mažų ar didelių veislių mišrūnai ar ne veisliniai. Domintų kačiukai mišrūnai ryžos, rainos ar pilkšvos spalvos. Paimu visus iš karto. Pasiimu pats tik iš Šiaulių miesto ar rajono“, - rašoma pirmadienį pasirodžiusiame skelbime, kuris antradienį iš skelbimų portalo buvo skubiai ištrintas.

Skelbime taip pat buvo nurodytas mobiliojo telefono numeris, kurį surinkus galima susisiekti su pirkėju. GRYNAS.lt žurnalistui paskambinus keturkojų supirkėjui, atsiliepęs jaunas vyras apie skelbimą dėjosi pirmą kartą išgirdęs ir sulaukęs daugiau klausimų kaip mat pabaigė pokalbį. „Oi ne ne ne ne. Ne čia pataikėt. Kokius šunis? Oi ne. Baikit jūs juokus. Nežinau, ne čia pataikėt. Viso gero“, - telefonu kalbėjo vyras.

Tačiau paaiškėjo, kad jis pasirengęs supirkti ne tik kates ir šunis. Vyras jau anksčiau išplatino skelbimus, kuriuose rašoma apie superkamus galvijus. „Pervežu galvijus – karves, bulius ir telyčias. Vežu ir po vieną. Iš visos Lietuvos tik į Šiaulių apskritį“, - rašoma kitame skelbime.
Gyvūnų globėjai nežino, kam galėjo būti panaudotos katės ir šunys

Kitoje svetainėje pristatoma dar viena vyro teikiama paslauga: „Perku karvių, bulių ir telyčių veršelių odas. Gali būti nesūdytos. Pasiimu pats. Dėl kiekio ir kainos sutarsim telefonu. Šiaulių, Telšių, Tauragės, Klaipėdos apskrityse, Raseinių ir Pasvalio rajonuose“, - rašoma skelbime, prie kurio skelbiamas toks pats telefono numeris.

Atostogauja, todėl nesuperka nieko

GRYNAS.lt nusprendė paskambinti nurodytu tuo pačiu numeriu ir pasiūlyti supirkėjui perpirkti karvę, kurią tariamai reikėtų pasiimti iš vieno Šiaulių rajono kaimo. Paskambinus iš kito telefono, vyras taip pat išrėžė, kad jokių gyvulių nepriima. Pasidomėjus, kodėl, jis teigė, kad šiuo metu atostogauja.

Internetiniame forume „Gyvūnų globa“ buvo pasidalinta intriguojančiu vyro skelbimu. Ir po juo pasirodė daugybė keturkojų supirkėją smerkiančių komentarų.
V. Auškalnienė
Mes panagrinėjome ir daugiau jo skelbimų. Jis superka ir mėsą bei kiaulių skūras. Viskas labai keista. Naminiai gyvūnėliai gali būti ir kailiui. Neatmestina, kad ir mėsai galima parduoti – į kokius kebabus ar čeburekus. Kad naminius gyvūnus supirkinėtų masiškai, taip dar nebuvo. Tiksliai pasakyti, kam supirkinėja negaliu, bet įtariu, kad kailiui.

Daina A. pasivadinusi moteris pirmadienį rašė, kad bandė prisiskambinti nurodytu numeriu. Pirmą kartą atsiliepęs vyras sutiko nupirkti gyvūnus. Tačiau po kiek laiko jai perskambino kitas žmogus, kuris nurodė, kad augintiniai perkami nebus.

„Čia dedasi negeri dalykai. Tai – faktas. Paskambinus šiuo numeriu ir paklausus, ar surenka kačiukus ir šuniukus, jaunas balsas atsakė, kad taip. Po to perskambino vyresnio vyro balsas ir teiravosi, kas čia skambina, pasakė, kad jokių kačiukų neima. (...) Šitas skelbimas yra akivaizdus juodos veiklos įrodymas. Masiškai nei kačių, nei šunų niekas nesuperka. Čia net nurodoma, kokių reikia. Padėkit, kas galit Šiauliuose“, - į gyvūnų mylėtojus kreipėsi moteris.

Taip pat skelbimų portalo komentarų skiltyje buvo iškelta versija, kad gyvūnai gali būti supirkinėjami kailiams.

Gyvūnų globėjai neatmeta versijos, kad keturkojai gali būti naudojami mėsai

Ką apie tai mano gyvūnų globos organizacijos? „Lesės“ Vilniaus prieglaudos vadovė Vesta Auškalnienė teigė mačiusi šį skelbimą. Tačiau pasakyti, kokiam tikslui gali būti supirkinėjami naminiai gyvūnai, ji nesiryžo. Tačiau čia pat ji pridūrė, kad tai nėra dažni atvejai.

„Tas žmogus veikia Šiauliuose. Mes panagrinėjome ir daugiau jo skelbimų. Jis superka ir mėsą bei kiaulių skūras. Viskas labai keista. Naminiai gyvūnėliai gali būti ir kailiui. Neatmestina, kad ir mėsai galima parduoti – į kokius kebabus ar čeburekus. Kad naminius gyvūnus supirkinėtų masiškai, taip dar nebuvo. Tiksliai pasakyti, kam supirkinėja negaliu, bet įtariu, kad dėl kailio“, - svarstė pašnekovė.
Supirkėjęs už litą pasirengęs supirkti šuniukus
Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė taip pat negalėjo pasakyti, kur supirkėjas planavo panaudoti gyvūnus. Paklausus, ar gali būti taip, kad šunys ir katės supirkinėjami mėsai, moteris sakė, kad jos tai nenustebintų. Tačiau jai dar neteko susidurti su tuo, kad būtų užfiksuota, jog parduodami kailiniai iš šuns ar katės kailio arba kad pirkėjams vietoje kiaulienos būtų brukama šuns ar katės mėsa.
Supirkėjas
Oi ne ne ne ne. Ne čia pataikėt. Kokius šunis? Oi ne. Baikit jūs juokus. Nežinau, ne čia pataikėt. Viso gero.

Pakalbinti kailių pramonės atstovai taip pat teigė negirdėję, kad pramoninėje gamyboje būtų naudojami kačių ar šunų kailiai. Jie aiškino, kad Lietuvoje nėra įmonių, kurios susidomėtų šunų ir kačių kailiais.

Gali prireikti policijos

GRYNAS.lt paprašė situaciją įvertinti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT). Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjas Egidijus Macelis teigė, kad pareigūnai apie kačių ir šunų supirkėją informacijos turi ir pradėjo aiškintis, kaip viskas yra iš tiesų. Tačiau kol kas pakalbėti su supirkėju inspektoriams nepavyko.

„VMVT pareigūnai ne kartą bandė nustatyti, koks asmuo nurodytu telefonu platina tokius skelbimus. Anksčiau esame pastebėję skelbimus apie superkamus įvairius ūkinius gyvūnus, dabar – apie gyvūnus augintinius. Kiekvieną kartą pabandžius susisiekti skelbime nurodytais kontaktais abonentas būdavo nepasiekiamas arba telefonas būdavo išjungtas“, - aiškino pareigūnas.

Kaip bebūtų, jis tikino, kad situacija bus stebima ir toliau, E. Macelis neatmetė, kad gali būti prašoma ir policijos pareigūnų pagalbos: „Didelė tikimybė, kad pasiskelbęs asmuo platina klaidinančius skelbimus arba vykdo nelegalią veiklą. Todėl nuolat stebime ir tikriname pasirodžiusius skelbimus tam, kad galėtume medžiagą tolimesniam tyrimui perduoti teisėsaugos pareigūnams, atsakingiems už nelegalios veiklos prevenciją ir užkardymą.“