Vaikai, kurie ankstyvoje vaikystėje valgė sveiką maistą gali turėti šiek tiek didesnį intelekto koeficientą (IQ), nei tie, kurių racioną sudarė nesveikas arba greitas maistas, skelbia Adelaide universiteto mokslininkai (Australija).

Tyrimo autorė dr. Lisa Smithers stebėjo daugiau nei 7000 vaikų nuo pusės iki aštuonių metų amžiaus. Mokslininkė atrado, kad egzistuoja koreliacija tarp vaiko mitybos ir jo intelekto koeficiento. Vaikai buvo iš labai skirtingų socialinių sluoksnių ir valgė labai įvairų maistą, tačiau maitinęsi namuose gamintu, sveiku maistu su daug daržovių ir vaisių, paaugę rodė kiek didesnius intelektinius gebėjimus nei tie, kurie nuo nuo ankstyvos vaikystės valgė specialiai vaikams paruoštą maistą (tyrelės ir pan.), anksti pradėjo valgyti greitą maistą arba pusfabrikačius. IQ įtakos taip pat turėjo ir tai, ar vaikas buvo maitinamas krūtimi.

„Mityba yra kertinis smegenų vystymosi elementas. Pirmus du metus mūsų smegenims reikia daug įvairių medžiagų, kad jos galėtų kuo geriau išsivystyti. Atradome, kad vaikai, kurie buvo maitinami krūtimi, o tarp 15 ir 24 mėnesių amžiaus maitinosi reguliariai sveiku namuose gamintu maistu, į racioną įtraukiant daug vaisių, daržovių ir sūrio, sulaukę aštuonerių turėjo dviem balais didesnį IQ nei tie, kurių mitybą buvo prastesnė“, - komentavo L. Smithers.

„Vaikai, kuriems nuo ankstyvo amžiaus buvo nevengiama duoti daug šokolado, sausainių, ledinukų, įvairių saldžiųjų gėrimų ir bulvių traškučių sulaukę aštuonerių rodė bent 2 balais mažesnį intelekto koeficientą“, - teigė tyrimo autorė.

Mokslininkai taip pat patvirtino, kad paruošti vaikams maisto produktai (tyrelės, košelės ir t.t.) darė neigiamą įtaką vaiko smegenų vystymuisi, jei vaikas buvo tik 6 mėn. amžiaus. Tačiau nuo 24 mėn. toks maistas jau turėjo teigiamos įtakos.

Dr. L. Smithers tyrimas patvirtina raginimus tėvams kuo rimčiau žiūrėti į vaiko mitybą. Nors teigiamas IQ poveikis sąlyginai nedidelis, tačiau pirmieji du metai yra ypač svarbaus žmogaus vystymuisi ir tuo metu padarytos klaidos gali atsiliepti visą gyvenimą.