Rugsėjo pirmoji suburia ne tik moksleivius bei studentus, tačiau ir gyvūnų teises ginančius aktyvistus. Šią dieną Japonijos kaimelyje Taidži prasideda delfinų medžioklės sezonas.

tai, kas tuo metu dedasi krauju paplūstančioje įlankoje atskleidė Oskarą pelnęs filmas „The Cove“ („Įlanka“). Medžioklės metu migruojantys delfinai sugenami tarp tinklų ir ten mirtinai subadomi žeberklais. Tačiau išvaizdiems jūros žinduoliams „pasiseka“ - jie išvengia mirties, tačiau vis tiek yra sugaunami ir brangiai parduodami delfinariumams, vandens parkams.

Prieš delfinų medžioklę kovojančios „Jūros išsaugojimo“ bei „Apsaugok Japonijos delfinus“ organizacijos Rugsėjo pirmąją organizavo piketus prie Japonijos ambasadų įvairiose šalyse. Nedidelė aktyvistų grupelė susirinko ir Lietuvoje.

„Mes jungiamės su viso Pasaulio judėjimu ir turime organizacijų, kovojančių prieš delfinų žudymą palaikymą, - teigė akcijos organizatorė R. Ramanauskaitė. - Tiesiog primename Japonijos tautai apie tai, kas vyksta jų šalyje. Japonai teigia, kad tokios tradicijos, bet šiandien pamirštama, jog vandenynai yra labai užteršti, todėl žuvų ir jomis mintančių delfinų mėsoje yra sunkiųjų metalų. Valgydami delfinų mėsą žmonės kenkia savo imuninei ir netgi nervų sistemai“.

R. Ramanauskaitės teigimu, vis daugiau Japonų patys atsisako maitintis delfinų ar banginių mėsa.

Taikios akcijos organizatorę Rasa Ramanauskaitę Japonijos diplomatai priėmė pasikalbėti.

Praėjusių metų sezono metu buvo nužudyta apie 850 delfinų, šiek tiek mažiau žinduolių parduota delfinariumams. Vieno delfino kaina gali siekti nuo 200 tūkstančių iki 300 tūkstančių JAV dolerių.

Rugsėjo 1-ąją Taityje prasideda delfinų žudynės

Po vizito ambasadoje akcijos organizatorė teigė, jog jai buvo atsakyta į visus iškeltus klausimus. Japonijos diplomatai tikino, jog delfinų medžioklė – sena šalies tradicija. Kiekvienais metais yra išduodamos kvotos, kiek jūros žinduolių leidžiama sumedžioti. Moteris išgirdo paskutinę naujieną – nėščiosios Japonijoje jau yra perspėjamos nevalgyti delfinų mėsos.

Iš viso prie Japonijos krantų nuo rugsėjo iki gegužės nužudoma apie 20 tūkstančių delfinų.

Kai kurių mokslininkų duomenimis, jūros žinduolių mėsoje randama net gyvsidabrio.

Protesto akcijoje dalyvavusi organizacijos „Pifas“ savanorė Milda Banzaitė teigė, jog džiaugtųsi jei Japonija pakeistų bent jau medžioklės būdą.

„Girdėjau tokią nuomonę, kad delfinai gražūs ir mieli, todėl jų reikia gailėti. Ne, aš myliu visus gyvūnus. Norėčiau, kad Japonija pakeistų bent jau medžioklės būdą, jei jau jų gilios tradicijos neleidžia apskritai nemedžioti. Priviliojimas į įlanką ir užkapojimas – man tai nesuprantama... Tikiuosi, kad protesto akcijų banga privers žmones susimastyti,“ - teigė mergina.

Nuo Rugsėjo pimosios Japonijos pakrantės paplūsta krauju

M. Banzaitė teigė lauksianti naujienų ir iš Japonijoje susibūrusių protestuotojų. Delfinų mylėtojai iš devynių šalių vakar protestavo Taidži įlankoje, nepaisydami stipraus vėjo ir lietaus.