Kas nenorėtų sutaupyti elektros energijos? O jeigu dar pardavėjas žada, kad jums nieko nereikės daryti ar keisti vartojimo įpročių. Už jus taupys maža dėžutė, kainuojanti nuo kelių dešimčių litų? Mažai apie elektrą nutuokiantys klientai susižavi „stebuklinguoju“ aparatu, kuris daro nevisai tai, ką jums žadėjo.

Sutaupyti vieną kitą monetą ir prisidėti prie planetos išsaugojimo norime visi, bet imtis realių veiksmų ryžtasi ne kiekvienas. Todėl prekyboje karts nuo karto pasirodančios apgaulingos energijos taupymo priemonės ir suveikia, nes daug paprasčiau yra nieko nedaryti ir nuraminti savo sąžinę „kad, va, saugai gamtą ir šeimos biudžetą“.

Buitinį elektros energijos taupymo prietaisą GRYNAS.lt skaitytoja įsigijo prieš dvejus metus. Kruopščiai tikrindama sąskaitas ji nepajuto jokio skirtumo ir jautėsi apsukrių pardavėjų apgauta. „Stebuklingoji“ dėžutė jai kainavo beveik šimtą litų. „Galėjau geriau elektrą taupančių lempučių nusipirkti“, - guodėsi moteris.

Elektros energiją taupančios dėžutės atsirado maždaug prieš dešimtmetį JAV. Tuomet jos greit paplito ir tik po kelių metų atsirado pranešimų, kad energijos jos visiškai netaupo. Panaršius internete galima atrasti tokių aprašymų:

Sutaupykite nuo 15% iki 30% elektros. Šis gaminys buvo sukurtas pritaikius naujausią ir efektyviausią Vokietijos elektros energijos taupymo technologiją, todėl dabar šis prietaisas yra dar efektyvesnis, stabilesnis ir saugesnis. Elektros energijos taupymo dėžutė padeda naudotojui stabilizuoti veikimo įtampą ir tokiu būdu taupyti elektros energiją bei prailginti prietaiso naudojimo periodą. Prietaisą galima pritaikyti naudojimui namuose arba įmonėje, parduotuvėje, nedidelėje gamykloje ir t.t. Ilgai galima moksliškai aprašinėti prietaiso veikimo principą, bet geriau išbandyti jį patiems ir pamatyti kiek efektyvus jis Jūsų namų ūkyje. Iš pradžių ir aš skeptiškai į tai žiūrėjau, kol neišbandžiau. Pridedu atsiskaitymo knygelės išrašus, kur matyti elektros sunaudojimas prieš ir po prietaisų įsigijimo. Vietoj 700 kWh dabar sunaudojama apie 500 kWh. Ir tai, kai vasarą dar naudojamas 2kw galingumo elektrinis vandens šildytuvas. Galite pasiskaičiuoti, kiek sutaupysite pinigų, ypač kai elektra žada smarkiai brangti. O kiek dar kainuoja buitiniai prietaisai, kuriems prailginamas tarnavimo laikas...

Tokie išgalvotų klientų liudijimai - ne naujiena. Internete nerastumėte jų vardų ir pavardžių (o jeigu ir nurodyti, greičiausiai netikri), o juo labiau kontaktų, telieka tikėti žodžiu ir dažnai be reikalo. Įdomu ir tai, kad ant dėžutės nenurodytas net gamintojas, nors jei daiktas tikrai veiktų, gamintojas nepraleistų progos puikuotis savo pavadinimu.

Elektros energiją taupančios dėžutės schema

Gamintojai nurodo, kad elektros energijos taupymo prietaisas padeda stabilizuoti tinklo viso namų tinklo įtampą. Tai neva turi padėti sumažinti energijos sąnaudas ir prailginti elektrinių prietaisų naudojimo laiką. Atidžiau pažvelgus į prietaiso schemą, paaiškėja, kad jo struktūra labai paprasta.

Jame įmontuotos jungtys LED lempučių veikimui (vadinasi aparatas pats naudoja elektros energiją) ir vienas kondensatorius. Pastarasis yra tikrai skirtas elektros srovei išlyginti, bet elektros energijos sutaupyti tai nepadės:

1. Paprastai srovės lyginimas svarbus tik gamybinėms įmonėms, kuriose daug įvairių įrengimų.

2. Įrenginiai tinklo įtampai stabilizuoti jungiami elektros tinklo įvade, o ne tiesiog į tinklą (rozetę).

3. Namuose efektyviau išlyginus srovę ar sureguliavus įtampos šuolius, jūsų skaitliuko parodymai niekaip nepasikeis, kadangi tai daroma veikiant reaktyviąją, o ne aktyviąją energiją (o tik pastarąją matuoja jūsų elektros skaitliukas).

Elektros energijos galia susideda iš aktyvinės ir reaktyvinės dalių. Aktyvioji energija yra tokia, kuri paverčiama kitos rūšies energija: šiluma, šviesa, mechaniniu darbu ar chemine energija. Ją naudoja praktiškai visi buitiniai prietaisai: viryklė, šildytuvas, lygintuvas, elektros lemputės, šaldytuvas, virtuvės kombainas ir t.t. Ji matuojama vatais (W).

Reaktyvinę naudoja įrengimai, kuriose vyksta periodinė energijos kaita tarp jų magnetinio ar elektrinio lauko ir šaltinio. Ją paprastai naudoja įvairūs pramoniniai įrengimai. Ji matuojama varais (var). Taigi, jūsų namų elektros skaitliukas nematuoja reaktyvinės energijos (varų), o tik aktyviąją (vatus), todėl jums neturėtų rūpėti reaktyviosios energijos reguliavimas. Elektros energijos tiekėjas parengia jums sąskaitą tik remdamasis jūsų skaitliuko parodymais, t. y. pagal išnaudotas kilovatvalandes.

Galima būtų spekuliuoti, ar šis įrenginys reguliuoja galios koeficientą, tačiau net ir tokiu atveju jis nepaveiks jūsų skaitliuko parodymo duomenų. Be to, dabartiniuose elektriniuose prietaisuose jau yra įmontuoti visi reikalingi priedai kurių jam tikrai reikia. Net jeigu elektrą taupančios dėžutės ir galėtų paveikti jūsų sunaudojamų kilovatvalandžių kiekį, tai būtų toks menkas efektas, kad dėžutės kaina jums atsipirktų per 100 - 200 (o gal ir daugiau) metų.

Išvada. Netikėkite apsukriais pardavėjais ir žibančiomis reklamomis. Jeigu kalnai aukso žadami už tai, kad jums beveik nieko nereiks daryti (tik susimokėti mažą mokestį), greičiausiai, tai yra melas. Visada domėkitės tuo ką perkate, o elektros energiją taupykite senais gerais metodais.

-Gamtosauga-

Energijos taupymas yra sveikintinas dalykas, tačiau būtina suprasti, kad neaiškiais metodais jos nesutaupysite ir savo sąžinės be pastangų nenuraminsite. Tikroji gamtosauga prasideda tuomet, kai iš tiesų stengiesi saugoti aplinką ir taupyti energiją, o ne patiki ją neaiškaus gamintojo dėžutėms. Seniausi ir geriausi energijos taupymo metodai: pakeisti elektros lemputes taupiosiomis, užgesinti šviesą kai jos tikrai nereikia, rinktis mažiau energijos vartojančius buitinius prietaisus.