Kauno marių regioniniame parke Strėvos kraštovaizdžio draustinyje esanti Lašinių konglomeratų atodanga yra valstybės saugomas gamtos paveldo objektas. Einant akmenuotu griovos dugnu galima paganyti akis po užburiančią konglomeratų karalystę ir pasigrožėti unikaliu gamtos „dizainu“ – žiojėjančiomis uolomis, urvais. Sudėtingesnes vietas įveiksite žengdami laipteliais, jie veda ir iki Lašinių „palties“ – didžiausio šlaite gulinčio konglomeratų luisto.

Lašinių konglomeratų atodangos takas įrengtas labai atsakingai, prisiliečiant tik ten, kur būtina, nedarkant laukinio griovos žavesio, jos natūralumo, išsaugant mistinę šios vietos dvasią, kuri šiuolaikiniam žmogui įkvepia stebuklo ir atradimo pojūtį. Žmogaus rankų čia pridėta mažai, takelių išminta taip pat nedaug, todėl vietovę galima vadinti mažyčiu nenušlifuotu Kauno marių regioninio parko gamtos deimantu. Anot legendos, šaltą žiemą per užšalusį Nemuną ties Strėva ėjęs žmogelis ir įlūžęs, tik spėjęs ant ledo krašto kaip inkarą užmesti su savim neštą skilandį ir užsikabinti lašinių paltimi. Skilandis nuslydęs į vandenį, o laikydamasis lašinių palties žmogus išsiropštęs iš vandens. Taip lašiniai išgelbėjo gyvybę ir davė vardą gyvenvietei. Šiandien legendą dar kartą prisimename apžiūrinėdami Lašinių „paltį“ – konglomerato luistą ir skilandžio formas primenantį Lašinių riedulį.

Lašinių konglomeratų atodanga yra Kauno marių regioniniame parke, Kaišiadorių miškų urėdijos Rumšiškių girininkijos 378 kvartalo 2 sklype, Strėvos upės dešiniajame krante. Važiuojant keliu Rumšiškės-Kruonis, sukti link Lašinių kaimo, ties nuoroda į Lašinių piliakalnį. Toliau kelią rasti padės medinės rodyklės.

Lašinių konglomerato atodanga

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Medinės nuorodos nuves prie tako pradžios, transporto priemones teks palikti šalikelėje ir toliau keliauti pėsčiomis. Perėję griovą ir pasiekę Strėvą, aptiksite rodyklę, nukreipiančią prie netoliese gulinčio suakmenėjusio „skilandžio” – Lašinių akmens. Ant jo nusifotografuokite, pailsėkite ir įkvėpkite jėgų, nes keliaujant aukštyn dar teks užkopti į Lašinių piliakalnį.