Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi jaunas vaikinas Augustas ir pasisiūlė atlikti eksperimentą su maisto priedu, apie kurio žalą sveikatai ir paplitimą maisto pramonėje sklando turbūt daugiausia gandų. Tai E621 – mononatrio glutamatas. Fotografas Augustas pasiryžo šiuo priedu mėnesį gardinti viską, ką dės į burną. Jis nesibaimina, nes juk kilogramą šio „penktojo skonio“ nusipirko Vokietijoje, legaliai, be jokių apribojimų.

Vaikino nuo tokios idėjos neatgrasė net šeimos gydytojos išvardytos su natrio glutamato vartojimu susijusios ligos ir per mėnesį galintis pasireikšti poveikis. Rytietiškos virtuvės mėgėjas buvo įsitikinęs, kad jei natrio glutamatas iš tiesų taip stipriai kenktų – jo nebūtų galima taip lengvai nusipirkti vienoje tvarkingiausių Europos Sąjungos šalių.

Penktasis skonis iš Rytų

Autorės Maurice Hanssen knygoje „E priedai“ rašoma, jog mononatrio glutamatas – tai glutamo rūgšties druska, amino rūgštis. Natūralaus natrio glutamato yra netgi motinos piene, taip pat – mėsoje, žuvyje, paukštienoje, pieno produktuose.Šiek tiek šios medžiagos žmogus turi gauti.

Sintetinis natrio glutamatas buvo išgautas Japonijoje dar 1908 -aisiais. Šioje šalyje natrio glutamato sukuriamas skonis vadinamas umami, kas išvertus į lietuvių kalbą reiškia „gardumas“. Kai baltymai sąveikauja su glutamatu, patiekalų skonis sustiprėja 8 kartus, priklausomai nuo kitų ingredientų savybių.

Taigi mononatrio glutamatas plačiai naudojamas gerinant baltyminių maisto produktų skonines savybes.
Skaičiuojama, jog kai kuriuose kinų virtuvės patiekaluose yra po 5- 10 gramų mononatrio glutamato.

Dėl poveikio nuolat ginčijamasi

Umami informacinis centras Japonijoje tikina, jog mononatrio glutamatas yra saugus, jį galima vartoti, dėl jo poveikio atlikta gausybė tyrimų su pelėmis, žiurkėmis, šunimis ir netgi beždžionėmis. Tyrimai patvirtino, jog nėra jokio neigiamo poveikio.

Tačiau kituose šaltiniuose rašoma, jog šis maisto priedas :

 - Priverčia prarasti saiko jausmą
- Spartina širdies pulsą, atsiranda veido raudonis
- Gali sukelti vėžį (yra vienas iš kancerogenų)
- Gali sukelti skrandžio veiklos sutrikimus
- Gali sukelti centrinės nervų sistemos pakitimus
- Gali pakenkti akių tinklainei
- Gali sukelti įvairias alergines reakcijas

XX a. aštuntajame dešimtmetyje JAV buvo atsisakyta mononatrio glutamato maiste, skirtame kūdikiams. Tuomet nustatyta, jog natrio glutamatas gali padaryti žalą nesubrendusiems smegenims.
Ant picos gausiai byra mononatrio glutamato milteliai

Lietuvos parduotuvių lentynose nėra

Padaryta išvada, jog priedo galima suvartoti apie 2 gramus per dieną, tuomet jis neturės jokios negiamos įtakos, nebent patiems jautriausiems žmonėms. Sau „leistiną“ dienos normą taip pat galima apskaičiuoti taip: leidžiama iki 12 mg mononatrio glutamato vienam kūno svorio kilogramui.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Vaida Svetulevičiūtė teigė, jog Lietuvoje yra tiekėjų, įmonėms tiekiančių įvairius maisto priedus. Tačiau nė vienas jų neparduoda natrio glutamato privatiems asmenims.

„Europos Sąjungoje prekiaujama „be sienų“, todėl net nežinau, kodėl jis Lietuvoje nepardavinėjamas, nes draudimo tokio nėra. Tiesiog pagal 2008 -ųjų metų reglamentą maisto priedai, parduodami galutiniam vartotojui turi būti papildomai ženklinami. Jie  ženklinami kitaip, nei tuo atveju, kai įeina į produkto sudėtį. Bet Lietuvoje dauguma gyventojų yra nusiteikę prieš maisto priedus. Manau, kad tokios prekės nebūtų paklausios", - svarstė V. Svetulevičiūtė.


Eilė susijusių ligų

„Baltijos ir Amerikos klinikos“ šeimos gydytoja Eglė Masiulytė, išgirdusi apie Augusto ketinimus teigė, jog per mėnesį vaikinas greičiausiai nepajus jokio fizinio pojūčio dėl natrio glutamato vartojimo. Pokyčių nesimatytų ir atlikus biocheminius ar detalius kraujo tyrimus. Mėnuo – tiesiog per mažas tarpas kokiai nors šio maisto priedo žalai įvertinti.

Medikė nustebino patį eksperimento dalyvį atskleidusi, jog natūraliai natrio glutamato yra pomidoruose, Parmezano sūryje, sojos produktuose.

Tačiau sintetinis natrio glutamatas – kas kita. Įvairūs tyrimai šį maisto priedą sieja su Parkinsono liga, epilepsija, Alzheimerio liga, astma...

„Jūs mėnesį vartodamas to tikrai nepajusite ir tikrai nebūsite rizikos grupėje – aš taip drąsiai teigiu. Tačiau aš kaip medikė – ir ne tik kaip medikė – kaip žmogus, patarčiau to tikrai nedaryti, nežinau, čia jūsų pasirinkimas. Aš, remdamasi tomis žiniomis ir informacija, kuri yra prieinama visiems, tikrai to nedaryčiau...“, - taip Augusto eksperimento įdėją įvertino šeimos gydytoja.

Ji taip pat prisiminė kažkada seminare garsaus endokrinologijos profesoriaus pasakytus žodžius: „Jei prekyboje nebūtų natrio glutamato – nebūtų ir nutukimo problemos.“

Šlamščiame menkavertį riebų maistą

Natrio glutamatas yra neurotransminteris, kuris prisijungia prie tam tikrų receptorių mūsų smegenyse. Šis priedas keičia jų funkcionavimą: skonio receptoriai, esantys sotumo centre atbunka ir maistas, kuris iš tikrųjų yra menkavertis ar bevertis – tampa mums labai skanus. Būtent dėl šios priežasties mononatrio glutamato vartojimas ir nutukimas taip glaudžiai susiję – priedas ir dedamas į menkavertį maistą, kurio baisiai norisi.

Vizito metu E. Masiulytė užsiminė, kad šiandien natrio glutamatas lyginamas su narkotine medžiaga. Su šiuo priedu, taip pat, kaip ir su bet kuriuo narkotiku, galima „įklimpti“.

Gydytoja patvirtino tris mononatrio glutamato padarinius sveikatai: pripratimą, nutukimą, nenorą vartoti normalaus, natūralaus maisto.

Šios išvados Augusto neišgąsdino ir nepaisant atkalbinėjimų jis ryžosi pradėti eksperimentą. Vaikinas įsitikinęs, jog jam nieko nenutiks, o priaugus vieną kitą kilogramą ras būdų jais atsikratyti.