Atkreipkite dėmesį, kad daugiausia pavojingų cheminių medžiagų iš plastiko patenka į maistą jei indas arba pakuotė yra šildomi su maistu ar gėrimu, plaunami indaplovėje, jame laikomas riebus maistas ar jis yra veikiamas tiesioginių saulės spindulių. Keli lengvai įsimenami patarimai, ką reikėtų žinoti renkantis bei naudojant plastikinius indus ir pakuotes:
Citata
Nelaikykite ir nepatiekite karšto, rūgštaus, riebaus maisto plastikiniuose induose. Vienareikšmiškai patariame vengti vienkartinių plastikinių indų iškyloms gamtoje ir šventėms – taip išvengsite ne tik organizmo, bet ir aplinkos taršos pavojingomis cheminėmis medžiagomis.
- Naujausi nepriklausomų ekspertų tyrimai rodo, kad net ir tokie plastiko gaminiai, kurių gamyboje nenaudojamas bisfenolis A (labiausiai ištirta medžiaga, naudojama plastiko gamybai ir neigiamai veikianti hormoninę sistemą), ir kuriuos gamintojai žymimi žyma „BPA free“, dažnu atveju sudėtyje turi kitų medžiagų, pamėgdžiojančių estrogenus ( hormonų, atsakingus už organizmo formavimąsi ir normalios organizmo veiklos palaikymą). Besilaukiančioms moterims ir mažiems vaikams, taip pat paaugliams patariame kaip įmanoma riboti plastikinių indų ir pakuočių naudojimą (pvz. kūdikiams maitinti naudoti stiklinius buteliukus).
Nelaikykite sumuštinių ar maisto plastikinių dėžučių ten, kur šildo tiesioginiai saulės spinduliai

- Nešildykite maisto ir gėrimų plastikinėse pakuotėse, net ir tose, kurias gamintojai pažymi kaip saugias šildymui mikrobangų krosnelėse. Toks žymėjimas indikuoja tik tai, kad indas neišsilydys aukštoje temperatūroje. Pavojingų cheminių medžiagų karščiui atspariuose induose leidžiama naudoti mažiau, bet visgi jų ten aptinkama. Mikrobangų krosnelėse verčiau naudokite stiklinius indus, o geriausia – šildykite maistą keptuvėje arba puode ant viryklės.

- Nelaikykite ir nepatiekite karšto, rūgštaus, riebaus maisto plastikiniuose induose. Patariame vengti vienkartinių plastikinių indų iškyloms gamtoje ir šventėms – taip išvengsite ne tik organizmo, bet ir aplinkos taršos pavojingomis cheminėmis medžiagomis.
Citata
Plastikinę plėvelę maisto vyniojimui naudokite kuo rečiau. Joje aptinkami ftalatai – hormoninę sistemą pažeidžiančios medžiagos, siejamos su nevaisingumu, smegenų pažeidimu, hiperaktyvumu.
- Saugiausiais ir mažiausiai pavojingų cheminių medžiagų turinčiais laikomi šie plastikai: 2 (HDPE), 4 (LDPE), 5 (PP). Plastikų žymenis (skaičių ir raidžių junginį) galima rasti ant visų pakuočių ir talpų (žr. paveiksliuką).
Plastiko pakuočių ženklai (pastebėję paveikslėlio apačioje esančius ženklus ant pakuotės, geriau produkto nepirkite)

- Ypatingai venkite 1 (PETE) plastiko, kuris dažniausiai naudojamas vandens, sulčių, gazuotų gėrimų pakuotei. Naujausi tyrimai rodo, kad šį plastiką veikiant įvairias aplinkos veiksniais (pvz. tiesiginiais saulės spinduliais ar jis subraižomas plaunant), į maistą patenka nesaugus kiekis stibio. Stibis yra toksiškas. Jokiu būdu nenaudokite 1 (PETE) pakuotės pakartotinai, ji yra vienkartinė.

- Venkite 7 (OTHER) plastiko indų/pakuočių. Jose aptinkami didžiausi kiekiai bisfenolio A (hormoninę sistemą pažeidžiančios medžiagos).

- Neplaukite plastikinių indų indaplovėje ir su plovimo skysčiais, kurių sudėtyje yra chloro ar kitų agresyvių valymo medžiagų – jos skatina toksiškų medžiagų, esančių plastiko gaminyje išsiskyrimą. Patikimiausia plastikinius indus plauti šiltu vandeniu ir nešiurkščia kempine.

- Plastikinę plėvelę maisto vyniojimui naudokite kuo rečiau. Joje aptinkami ftalatai – hormoninę sistemą pažeidžiančios medžiagos, siejamos su nevaisingumu, smegenų pažeidimu, hiperaktyvumu.

- Nenaudokite subraižytų, pakeitusių spalvą, susidėvėjusių plastikinių indų – tokie pažeidimai leidžia į maistą patekti didesniems kiekiams pavojingų cheminių medžiagų.

- Plastikinius indus ir pakuotes meskite į perdirbimui skirtus konteinerius – taip išvengsime papildomos aplinkos taršos tiek pavojingomis cheminėmis medžiagomis, tiek sunkiai gamtoje suyrančiomis medžiagomis.