- Nešildykite maisto ir gėrimų plastikinėse pakuotėse, net ir tose, kurias gamintojai pažymi kaip saugias šildymui mikrobangų krosnelėse. Toks žymėjimas indikuoja tik tai, kad indas neišsilydys aukštoje temperatūroje. Pavojingų cheminių medžiagų karščiui atspariuose induose leidžiama naudoti mažiau, bet visgi jų ten aptinkama. Mikrobangų krosnelėse verčiau naudokite stiklinius indus, o geriausia – šildykite maistą keptuvėje arba puode ant viryklės.
- Ypatingai venkite 1 (PETE) plastiko, kuris dažniausiai naudojamas vandens, sulčių, gazuotų gėrimų pakuotei. Naujausi tyrimai rodo, kad šį plastiką veikiant įvairias aplinkos veiksniais (pvz. tiesiginiais saulės spinduliais ar jis subraižomas plaunant), į maistą patenka nesaugus kiekis stibio. Stibis yra toksiškas. Jokiu būdu nenaudokite 1 (PETE) pakuotės pakartotinai, ji yra vienkartinė.
- Venkite 7 (OTHER) plastiko indų/pakuočių. Jose aptinkami didžiausi kiekiai bisfenolio A (hormoninę sistemą pažeidžiančios medžiagos).
- Neplaukite plastikinių indų indaplovėje ir su plovimo skysčiais, kurių sudėtyje yra chloro ar kitų agresyvių valymo medžiagų – jos skatina toksiškų medžiagų, esančių plastiko gaminyje išsiskyrimą. Patikimiausia plastikinius indus plauti šiltu vandeniu ir nešiurkščia kempine.
- Plastikinę plėvelę maisto vyniojimui naudokite kuo rečiau. Joje aptinkami ftalatai – hormoninę sistemą pažeidžiančios medžiagos, siejamos su nevaisingumu, smegenų pažeidimu, hiperaktyvumu.
- Nenaudokite subraižytų, pakeitusių spalvą, susidėvėjusių plastikinių indų – tokie pažeidimai leidžia į maistą patekti didesniems kiekiams pavojingų cheminių medžiagų.
- Plastikinius indus ir pakuotes meskite į perdirbimui skirtus konteinerius – taip išvengsime papildomos aplinkos taršos tiek pavojingomis cheminėmis medžiagomis, tiek sunkiai gamtoje suyrančiomis medžiagomis.