Kokiomis dar bausmėmis numatoma gąsdinti brakonierius? Ar tūkstantinės baudos duos rezultatų, kai dalis pažeidėjų gyvena suklypusiose kaimo sodybose ir niekur nedirba?

Tokius klausimus ministrui uždavė skaitytojai.

Uolūs aplinkosaugininkai uždirbs daug

Vienas iš jų svarstė, jog po išaugusių baudų brakonieriai tiesiog pradės aktyviau siūlyti kyšius aplinkosaugininkams.

„Baudų padidinimas tai tik pirmas žingsnis. Toliau kursime sistemą, kurioje kontroliuojantiems žmonėms bus ekonomiškai nenaudinga imti kyšius. Dabar diskutuojam apie materialinės žalos atlyginimo formas, tiems, kurie gaudo brakonierius, panaudojant už baudas ir ateityje už konfiskuojamas transporto priemones gautas lėšas. Manau tai bus išeitis“, - svarstė Aplinkos ministras.

Kitas skaitytojas nekantraudamas teiravosi, kada gi pagaliau bus pradėti konfiskuoti prabangūs brakonierių automobiliai.
V. Mazuronis
Medžiotojus laikau didžiausiais gamtos ir gyvūnijos draugais, kurie ne tik medžioja, bet globoja, maitina ir prižiūri gyvūnus.

„Ministerijoje jau baigiami ruošti atitinkamų įstatymų pakeitimai apie privalomą konfiskavimą tiek brakonieriavimo įrankių, tiek automobilių, su kuriais vykstama į brakonieriavimo vietą. Seimui (šiuos įstatymų projektus, - red. past.) pateiksime kovo mėnesį. Noriu tikėti, kad Seimas greitai ir be trukdžių tas pataisas priims,“ - vylėsi V. Mazuronis.

Brakonieriai sulauks baudžiamosios atsakomybės?

Paklaustas, kokie dar veiksmai planuojami kovojant su brakonieriais jis teigė, jog būtina tobulinti aplinkosaugos kontrolės mechanizmą ir kontroliuojančių darbuotojų atsakomybę.

„Tikrai būtų gerai didinti ir žmogiškuosius resursus, tačiau čia atsiranda pinigų problema. Darom ir darysim viską ką galime ir visomis kryptimis“, - žadėjo ministras.

Konferencijoje jis sulaukė klausimų ir iš aplinkosaugos pareigūnų. Vienas jų skundėsi, jog baudžiant pažeidėjus tenka užpildyti gausybę blankų, kas erzina ir brakonierius, ir aplinkosaugininkus verčia gaišti sulaikymo vietoje.

V. Mazuronis žadėjo, jog bus siekiama suvienodinti baudimo tvarką kelių eismo taisyklių ir aplinkos apsaugos taisyklių pažeidėjams. Tuomet biurokratizmo likti neturėtų.

Dar vienas skaitytojas prisiminė pajamų ir turto neturinčių brakonierių problemą. Tokie žmonės tiesiog gyvena iš brakonieriavimo ir į eilę besirikiuojančios administracinės baudos jiems – nė motais. Net jei jos – tūkstantinės.

Skaitytojas Antanas siūlė ne pirmą kartą sugaunamiems brakonieriams taikyti baudžiamąją atsakomybę.

V. Mazuronis tikino jau davęs ministerijos teisininkams užduotį peržiūrėti teisės aktus ir įvertinti galimybę pakeisti baudžiamąjį kodeksą. Jis pritarė nuomonei, jog susikaupus didesniam kiekiui nesumokėtų baudų pažeidėjas turėtų būti baudžiamas laisvės atėmimu.


„Salačio“ slapyvardžiu pasivadinęs skaitytojas siūlė atkurti GRYNAS.lt straipsnyje jau aprašytą mobilią aplinkosaugininkų grupę. Ji padėtų mažinti korupciją šioje srityje, nes mažesniuose rajonuose dirbantys aplinkosaugininkai kartais palaiko gerus santykius su vietos aukštus postus užimančiais, tačiau brakonieriaujančiais asmenimis arba turtingais verslininkais.
V. Mazuronis
Diskutuojame apie materialinės žalos atlyginimo formas, tiems, kurie gaudo brakonierius, panaudojant už baudas ir ateityje už konfiskuojamas transporto priemones gautas lėšas.

V. Mazuronis diplomatiškai atsakė, jog tobulinant aplinkosaugininkų kontrolės sistemą bus apsvarstomi visi išmintingi pasiūlymai.

Mazuronis: medžiotojus laikau didžiausiais gamtos ir gyvūnijos draugais

Sužinoti ministro požiūrį į medžiotojų skaičių norėjo gamtininkas Andrejus Gaidamavičius.

Jis teigė, jog prie sovietų valdžios medžiotojų buvo gerokai mažiau – apie 3000, o tapti medžiotoju galėjai tik pagavęs kitą medžiotoją brakonieriaujant. Gamtininkas siūlė įvesti „kvotą“ ir nuolat augančiam medžiotojų skaičiui, taip mažinant galimą šios grupės žmonių brakonieriavimą.

Vis dėlto ministras V. Mazuronis išreiškė teigiamą požiūrį į medžiotojus.

„Medžiotojus laikau didžiausiais gamtos ir gyvūnijos draugais, kurie ne tik medžioja, bet globoja, maitina ir prižiūri gyvūnus. Kuo daugiau bus tokių gamtos patriotų - tuo geriau, o medžiojančius nelegaliai ar kitaip darančius gamtai žalą reikia bausti be gailesčio. Pirmiausia - šalinant iš medžiotojų tarpo“, - dėstė jis.

Paskutinysis konferencijoje klausimą uždavęs skaitytojas svarstė, jog paaiškėjus, kad 1,4 mln. litų bus skiriama žuvų išteklių tyrimams, tokie pinigai turėtų būti skiriami iš žvejų verslininkų arba brakonierių, o ne iš žvejų-mėgėjų sukauptų lėšų. Nes už išteklių sumažėjimą atsakingi arba verslininkai, arba brakonieriai.

Ministras priminė, jog pinigai tyrimams dar nepaskirti, o 1 milijonas litų telkinių įžuvinimui – patvirtintas.

„Prieš tvirtinant tyrimų sąrašą būtinai pareikalausiu, kad būtų pagrįstas jų reikalingumas“, - tikino ministras. V. Mazuronis pabrėžė, jog pinigai bus skiriami tik tiems tyrimams, kurie bus „naudingi ir reikalingi mums visiems“.

Atsisveikindamas su visais besidominčiai brakonierių klausimu ministras linkėjo savaitgalį praleisti gamtoje.