Afrikinis kiaulių maras – užkrečiama virusinė infekcija. Serga bet kokio amžiaus gyvuliai, bet kokiu metų laiku. Žmonių sveikatai ir gyvybei grėsmės nėra. Užtat afrikinio kiaulių maro virusu užkrėstos kiaulės ar šernai nugaišta per keletą dienų. Vakcinos, saugančios nuo šios ligos, nėra. Afrikinis kiaulių maras yra enzootinė liga. Europoje ji buvo pasireiškusi apie Pirėnų pusiasaly ir Sardinija. Liga buvo pasireiškusi Pietų Amerikos ir Karibų baseino šalyse, tačiau ji buvo išnaikinta. 2014-ųjų sausį įtarimų dėl afrikinio kiaulių maro protrūkio kilo Baltarusijos Smurgainių rajone, Bojarskio kaime, netoli Lietuvos sienos. 2014 metų sausio 25-ąją šernas, kritęs nuo šio viruso, aptiktas Lietuvoje.

Praėjusią savaitę GRYNAS.lt redakcijai paskambinęs skaitytojas Marius aiškino visai netikėtai Rupetų apylinkėse, netoli savo namo, suradęs kritusį šerną. Žvėris buvo apsnigtas, o netoliese jis pastebėjo ir erelius žuvininkus, kurie, vyro teigimu, pajutę negyvos mėsos tvaiką aplink ją suko ratus.

Tiesa, šie paukščiai pasirodė vėliau. Iš pradžių pūvančia mėsa susigundė krankliai. Eidamas jų pusėn Marius ir rado miške gulintį didelį šerną. Pašnekovas mano, kad šernas iki suradimo pragulėjo jau kelias dienas.
Skaitytojo pažymėtos kritusių šernų vietos

Suradęs kritusį šerną apie tai Marius pranešė Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT). Tačiau vyras pranešė, kad jos darbuotojai žvėrį surado ne iš pirmo karto.

VMVT savo ruožtu išplatino pranešimą, kad Mariaus surastam šernui Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas patvirtinto afrikinio kiaulių maro diagnozę.

Tarnybos duomenimis, nuo metų pradžios tai jau trečias maro atvejis šernų gaišenose, rastose Kriaunų seniūnijos miškuose. Rugpjūčio mėnesį vienas šio viruso židinys buvo nustatytas kiaulių laikymo vietoje. Kriaunų seniūnija laikoma užkrėsta teritorija, ji patenka į VMVT nustatytą buferinę AKM zoną.

Medžioklės plote, kuriame rastas nugaišęs šernas, įvestas laikinas medžioklės apribojimas, kartu su medžiotojais kas savaitę ir toliau bus vykdoma užkrėstos vietovės apžiūra, o radus daugiau nugaišusių laukinių gyvūnų, jie bus tiriami ir naikinami.

Tačiau įdomu tai, kad GRYNAS.lt skaitytojas jau ne pirmą kartą yra priverstas rūpintis gaišenomis. Prieš kelias savaites netoliese jis surado šešis kritusius ir žvėrių jau apgraužtus šernus.

VMVT siekia įgyvendinti rinkai tiekiamo maisto saugos ir kokybės, ženklinimo, gyvūnų sveikatingumo ir gerovės, ženklinimo ir registravimo sričių valstybės politiką, saugoti ir ginti vartotojų teises maisto ir su maistu susijusių paslaugų teikimo srityse. Taip pat siekia stiprinti visuomenės sveikatą ir vartotojų apsaugą, susijusią su maisto sauga ir kokybe, užtikrinti gyvūnų sveikatingumą ir gerovę. Tarnyba dalyvauja formuojant valstybės politiką maisto ir pašarų saugos, kokybės, ženklinimo, informacijos apie prekes, įskaitant kainų nurodymą, teikimo ir kitų privalomųjų reikalavimų laikymosi, maisto, šalutinių gyvūninių produktų, pašarų, pašarų priedų, veterinarinių vaistų ir veterinarinių priemonių tvarkymo, gyvūnų sveikatos ir gerovės, bendrų žmonėms ir gyvūnams užkrečiamųjų ligų, vartotojų teisių apsaugos maisto ir su maistu susijusių paslaugų teikimo srityse ir šią politiką įgyvendina.